Sexul e unul din lucrurile care bucura pe majoritatea oamenilor, dar de multe ori are si un efect… hai sa nu ii spunem nedorit, ci poate nu la timpul lui, mai precis o sarcina. Asa ca de-a lungul anilor s-au dezvoltat diverse metode pentru a putea scapa de sarcini nedorite in anumite circumstante ale vietii. Incepand de la prezervative la pilule contraceptive si diverse alte metode de contraceptie temporara. Una dintre metodele care e folosita de diverse femei pentru a preveni o sarcina pentru o perioada mai indelungata este steriletul.
Ce este un sterilet ?
Steriletul este un dispozitiv care este montat la intrarea in uter, fiind in general in forma literei T, fiind un dispozitiv care se poate monta relativ usor de catre un medic ginecolog (doar de acesta, cu s-au fara anestezie, in functie de pacienta) si care poate oferi o protectie impotriva unei sarcini nedorite, avand o rata de succes de aproximativ 98 la suta. E montan in general la intrare in uter, dar firele de control (cele care ii permit doctorului sa il indeparteze in caz de nevoie) ajung pana in vagin
Steriletul – avantaje si dezavantaje
Steriletul este o metoda eficienta de protectia impotriva unei sarcini nedorite, iar un sterilet hormonal reduce cantitatea sangerarii in perioada menstruatiei, la fel ca si crampele. Se mai spune in anumite studii ca ar putea preveni cancerul de endometru
Sunt si cateva posibile dezavantaje la folosirea steriletului, mai precis steriletul de cupru ar putea provoca menstruatii mai consistente si mai dureroare, si un risc (minor de altfel) ca acesta sa perforeze uterul dupa introducere. Acesta poate fi expulzat de uter in vagin in primele luni de la introducere, caz in care e recomandat sa ajungeti la un medic ginecolog si sa corectati aceasta problema.
La final, nu uitati un lucru: steriletul nu protejeaza organismul de bolile cu transmitele sexuala, deci aveti grija cum alegeti partenerii. Acesta e util in cazul in care un cuplu doreste sa intretina relatii sexuale si nu vrea sa aiba grija unui copil.
Daca va cautati un loc in unde sa puteti efectua o astfel de “introducere”, puteti apela la clinica Hilmi din Bucuresti, aflata pe Str. Buzesti 75-77 (Piata Victoriei).