Ecografia, de la caz la caz

Ecografia e una din minunile tehnologiei moderne. Descoperita initial la inceputul secolului XX, aceasta a inceput sa fie folosita la scara larga in spitalele din tarile moderne incepand cu cea de-a doua jumatate a secolului trecut. A ajuns si in Romania in jurul acelei perioade, fiind folosita pentru depistarea unor boli sau tumori in cazul organelor interne, dar si pentru a vedea cum functioneaza acestea sau daca sunt marite.

Cel mai de folos lucru al ecografiei pe care il stie toata lumea este insa pentru a vedea cat mai bine dezvoltarea bebelusului pe parcursul unei sarcini. Cand intrebi lumea asa, random, la ce cred ca este de folos ecograful, majoritatea se gandesc la asta. Fie ca asta au vazut cel mai des in filmele americane, fie doar asta au folosit sau au avut nevoie cand au mers la medic.

Dar sunt mai multe tipuri de ecograf, fiecare conceput cumva pentru a vedea un anumit organ intr-un anumit fel. Sunt si cele clasice, care vad toate aceste organe, dar nu la fel de in detaliu cum sunt acestea. Pentru un spital, un simplu ecograf e mai mult decat suficient, dar in cazul anumitor clinici sau a anumitor sectii dintr-un spital se impune un alt tip de ecograf.

Pe langa sectia de ginecologie, ecograful poate fi folosit pentru observarea cavitatii abdominale, in special pentru observarea splinei sau a ficatului, dar si pentru observarea vezicii urinare si a prostatei (in cazul barbatilor). In spate, se foloseste pentru a observa activitatea rinichilor.

Pe langa asta, se mai poate folosi la observarea tiroidei, a coloanei sau a altor organe din corp. Ce am descris mai sus sunt organele are caror verificare cu ecograful se face ceva mai des. Oricum, nefiind o procedura invaziva, este destul de folosita in stagiile initiale pentru a depista o problema.

Motiv pentru care sigur cel putin o data in viata s-a folosit un ecograf pe voi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *