Cardurile de sanatate dupa aproape un an

A trecut aproape un an de cand au fost introduse efectiv cardurile de sanatate in sistemul romanesc. Eu personal n-am avut nevoie sa il folosesc, abia ce mi-am facut timp sa il activez ca sa il pot folosi in viitor, la nevoie. Dar asta nu inseamna ca sute de mii de oameni nu l-au folosit pana acum. E unul din lucrurile care trebuiau sa vina odata si odata in sistemul de sanatate din Romania, iar acum putem sa vedem si efectul pe care il au acestea in mai usoara functionare a sistemului sanitar din Romania.

Asadar, dupa cum am citit si pe diverse surse de pe internet, au fost 3 mari efecte pe care introducerea cardurilor de sanatate pe piata le-a avut asupra sistemului de sanatate.

1. Mai putine fraude – Evident ca nu au disparut complet, dar odata cu introducerea acestor carduri pentru fiecare roman (alaturi de cititoarele de carduri dedicate pentru fiecare medic) a scazut numarul de fraude din sistem, iar asta pentru ca fiecare doctor are o evidenta clara a oamenilor pe care ii are in sistem si ce afectiuni au acestia, iar in cazul in care apar retete dubioase de decontat, acestea sunt mai usor de gasit in sistem decat pana acum. Tot managementul datelor medicale fiind in format digital, banuiesc ca si cei de la CNAS au gasit o metoda de a depista acest tip de frauda. Asteptam datele de la finalul anului pentru o mai buna intelegere a ceea ce s-a intamplat.

2. Administrarea medicatiei a devenit mai usoara – cum fiecare card de sanatate in parte a trebuit activat la un medic, acestia au completat si un istoric al pacientilor, putand vedea mai usor starea acestora de sanatate in cazul in care e vreo problema sau este necesara schimbarea medicatiei.

3. Contabilizare mai usoara pentru medici – de cand cu aceste carduri si cu retetele electronice, pentru medici e mult mai usor sa isi faca raportarile legate de pacienti si cele care trebuie trimise la CNAS.

Am asteptat mult timp dupa acestea, dar odata cu introducerea acestora se vad si o multime de efecte pozitive, ceea ce este imbucurator.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *