Trebuie sa imi montez centrala termina. La ce sa fiu atent?

Revenim la subiectul incalzirii locuintei, mai ales acum ca temperaturile au inceput sa fie din ce in ce mai scazute. In mod normal, pana in momentul asta cam orice proprietar ar fi trebuit deja sa isi puna la punct sistemul de incalzire in casa, dar in cazul in care din diverse motive (ca de exemplul faptul ca esti beneficiarul unei constructii noi, nu ai primit cota de gaz, abia ai reusit sa finalizezi instalatia de curent electric sau pur si simplu nu ai avut cand si cum sa cumperi un echipament potrivit sau bine dimensionat pentru proprietatea pe care doresti sa o incalzesti) nu ai reusit sa faci asta pana acum, atunci iata cateva dintre sugestiile noastre.

Speram ca informatiile sa te ajute sa faci o alegere calculata si corespunzatoare spatiului pe care doresti sa il incalzesti. Ca si paranteza aici, daca doresti sa nu te grabesti si sa nu cheltuiesti bani in necunostinta de cauza, poti sa gasesti si diverse solutii intermediare, care sa iti acopere nevoia de incalzire pentru o perioada de 3-4 luni sau chiar si 7-8 luni. Spre exemplu, unul dintre prietenii meu si coleg de forum (un forum tehnic pe care il frecventez) totodata a preferat sa instaleze un aparat de aer conditionat cu invertor cu care reuseste sa faca fata unei incaperi de 35mp atat timp cat temperatura exterioara ramane undeva pana la -10 grade Celsius.

Revenind totusi la alegerea unei centrale termice: atat timp cat ai primit norma de gaz si ai posibilitatea sa faci asta rapid, probabil ca o centrala termica pe gaz este cea mai rapida si populara solutie. Clar, trebuie luat in calcul si existenta retelei de gaz in apropierea locuintei. In orasele mari sau in localitatile apartinand marilor municipii, probabil ca acest aspect este deja rezolvat, dar pentru localitati ceva mai indepartate se pot cauta si centrale termice care sa functioneze pe alti combustibili, de preferat solizi. Luam aici in calcul carbune, peleti sau lemn. In zonele de munte obtinerea lemnului sau chiar si a carbunelui se poate face mai usor decat in anumite zole de deal sau de campie. Iar peletii abia capata tractiune in tara noastra, desi directia este una potrivita, iar biomasa va deveni in urmatorii ani, la fel ca si in Vestul Europei, o sursa tot mai interesanta de materie pentru incalzire.

Daca totusi ai la dispozitie doar curent (de preferat trifazic, dar functioneaza si cu monofazic destul de bine) si crezi ca instalatia de aer conditionat cu invertor nu va face fata unei perioade mai geroase, atunci o centrala termica murala electrica poate fi solutia salvatoare. Centralele termice electrice sunt echipamente termice cu un randament de pana la 99%, atat timp cat instalatia este bine dimensionata. Acestea pot fi cumparate de la furnizori de renume sau reselleri autorizati. Dar foarte importanta este informarea, caci gama de puteri intre 6 kw si 22,5 kw pot oferi diferite variante de dimensionare a instalatiei si e de preferat sa se ocupe de montaj o echipa profesionista si cu ceva experienta.

Evident, indiferent de centrala termica aleasa, trebuie sa ai macar un curent monofazic in casa pentru a rula toate componetenele, nu merge sa le alimentezi cu un generator electric (poate doar cu unul foarte mare, folosibil in domeniul constructilor).

Voi ati alege o centrala termica electrica pentru a va incalzi casa sau apartamentul vostru? Argumentele pro si contra sunt asteptate cu interes de catre echipa noastra editoriala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *