Botezul: traditii

Chiar daca acesta ar fi fost un articol bun pentru data de 6 Ianuarie, cand se serbeaza Boboteaza, am decis ca e timpul sa il scriu acum, iar asta pentru ca voi participa la un botez in weekendul care urmeaza, nefiind totusi destul de familiar legat de aceasta traditie, chiar daca cel mai probabil am mai participat la una chiar eu, atunci cand m-am nascut. Am citit de curiozitate pe cateva siteuri sa vad ce spun despre asta si am ajuns la urmatoarele concluzii.

Conform siteurilor care se ocupa cu aceasta tema, “sfantul” Botez este prima dintre tainele Bisericii Ortodoxe, usa prin care se intra in aceasta, fiind modalitatea prin care poti sa ajungi membru al Bisericii lui Hristos si poti primi si alte taine din Biserica Ortodoxa (precum impartasania, ca si exemplu).

Procesul de botez in Biserica Ortodoxa Romana este explicat cu niste cuvinte destul de arhaice (logic) pe unul din siteurile B.O.R, folosind urmatorii termeni: “Sfânta noastră Biserică face Botezul prin aiundaie, nu prin turnare sau prân stropire”. Pentru cei care nu s-au nascut in 1850, aiundaie inseamna scufundare in apa, de cele mai multe ori rece si neaparat sfintita de preot inainte.

Am inteles oricum ca pentru botez se va trece copila (pentru ca e fata) intr-o rochita de botez si apoi se va tine la caldura. Eu inca trag speranta ca apa nu va fi foarte rece incat sa afecteze bebelusul, pentru ca e totusi un soc sa treci de la o hainuta calduroasa la o apa rece tare intr-o biserica. Am inteles ca la anumite biserici nu se mai foloseste o asemenea tehnica si ca apa e usor incalzita, incat sa nu resimta bebelusul la fel de mult, dar cel mai probabil nu e asa peste tot.

Asta ramane sa o vad cand voi ajunge la botezul propriu-zis. Dupa lunga slujba de botez, vom ajunge mai departe la o mica aniversare, unde fetita va fi imbracata frumos cu rochita speciala pentru eveniment, iar noi o vom sarbatorii si ii vom ura viata indelungata.

Taina botezului o aduce pe aceasta in randul Bisericii Ortodoxe Romane, dar la cum arata tehnica, e si al doilea “soc” din viata unui bebelus… dupa nastere, evident.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *