Solutii pentru incalzirea locuintei

Daca nu stii ce sa alegi la capitolul incalzire pentru casa ta, e ceva normal. Sunt multe lucruri de luat in seama atunci cand incerci sa iti faci sistemul de incalzire al casei, pe langa ce tip de tevi sa cumperi, pe unde sa le tragi ca sa asiguri caldura constant in casa si mai ales cum sa ai costuri cat mai mici cu incalzirea.

Pe piata sunt multe solutii pentru incalzire, dar trei dintre aceste sunt cele mai populare: centrala pe lemne, centrala electrica (de multe ori cumparata cu tot cu un boiler pentru a avea si apa calda direct) si centralele termice pe peleti.

Sa le luam pe rand. Centralele pe lemne sunt foarte bune mai ales daca stai undeva la o casa sau departe de oras unde alte posibilitati de incalzire sunt reduse. O centrala pe lemne iti poate incalzi o casa de trei camere extrem de eficient pentru o intreaga iarna. Focul merge destul de mult timp, fiind necesar sa alimentezi soba cu doua-trei lemne poate odata la 2-3 ore pentru a mentine o temperatura de aproximativ 60 de grade in centrala. O masina de lemne te ajunge undeva intre 1700 si 2300 de lei, in functie de perioada in care decizi sa iti iei lemnele, fiind evident mai scumpe iarna. Dezavantajul e ca daca ai o iarna mai lunga si mai dificila, de exemplu din noiembrie pana in martie, o masina de lemne nu va fi suficienta si probabil vei mai avea nevoie de ceva lemne.

O centrala electrica poate fi o solutie ok, dar marea problema a acestor centrale e costul curentului. Daca mai ai si un boiler electric in casa si il folosesti destul de des (cum e de altfel normal), costul curentului o sa il depaseasca cu mult pe cel al unei centrale cu lemne. Totusi, daca ai un apartament mic sau o garsoniera, poate fi una din solutiile alternative, in cazul in care nu ai gaz in zona.

Peletii sunt o forma ceva mai noua de incalzire, asigurant o ardere eficienta si o incalzire rapida a locuintei. Daca doresti sa achizitionezi o centrala termica pe peleti trebuie sa te gandesti ca pe peleti vei scoate cam la fel de multi bani pe parcursul iernii ca si la centrala pe lemne. Acolo nu e o diferenta prea mare. Diferenta se face la rapiditatea cu care iti poti incalzi locuinta si, in special, la cat de accesibili sunt peletii, acestia putand fi gasiti in majoritatea magazinelor de bricolaj si chiar in anumite supermarketuri.

Alegerea unei solutii pentru incalzirea apartamentului sau o casei o faci in functie de zona in care stai si de suprafata. In cazul unei suprafete mici, cum ar fi o casa cu doua camere sau apartamente si garsoniere, o centrala electrica sau pe gaz e solutie mai buna. Daca stai la casa, poti sa iti alegi fie o centrala pe lemne, fie pe peleti. Cum iti convine tie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *