Sistemele informatice ERP includ și modulele de facturare. La ce ne ajuta ele?!

Înainte de a discuta și a descrie rolul unui program de facturare în cadrul unei companii, sa ne reamintim ce este de fapt factura noastră cea de toate zilele. Factura este un document contabil emis de o companie denumita Furnizor, către o alta companie sau persoana denumit Client, document ce conține lista cu produsele vândute sau serviciile prestate clientului de către furnizor.

O factura mai conține datele de identificare fiscala a clientului (emitentul), datele furnizorului (persoana fizica sau juridica), cota de TVA, precum și prețul, cantitatea și valoarea fiecărui produs vândut.

Sub acest aspect, dar și sub multe altele, societatea în care trăim are anumite așteptări și norme legale în care sa ne încadrăm și care sa creeze un cadru specific, atunci când este vorba despre bani sau afaceri, de aceea, când vine vorba de companii sau afaceri, banii nu au cum sa circule fără a se păstra o evidenta legala a acestora. Factura, chitanța și contabilitatea, sunt cele care au evidența circulației banilor într-o firma.

Cea mai ușoara și corecta modalitate de plata, în cazul în care suntem o companie, este sa ne anunțăm în prealabil clientul printr-un e-mail, atașând factura corespunzătoare serviciilor prestate sau bunurilor vândute. Facturile sunt documentele care demonstrează contravaloarea serviciilor sau bunurilor achiziționate și un act fiscal care va fi înregistrat în contabilitate.

Pentru a putea incasa bani în schimbul serviciilor prestate sau a bunurilor vândute, legea ne obliga sa emitem o factura. Practic, factura este un instrument de plata, reprezinta dovada ca ți se datorează bani

Facturarea o regăsim sub doua forme:

Facturarea clasica

De-a lungul anilor, facturile au fost emise pe hârtie și trimise clientului prin diverși curieri sau uneori, erau ridicate de către aceștia de la sediul companiilor, dar categoric, aceasta nu este o metodă eficienta.

Crearea unei facturi pe hârtie ocupa foarte mult timp din activitatea unui contabil, iar acest fapt nu este eficient deloc bunului mers al afacerii.

Facturarea online

Facturarea online este eficienta și conferă procesului contabil, mai multa rapiditate și ușurință.

În plus, permite antreprenorilor sa identifice cu ușurință statusul unei facturi. Facturarea electronica reduce costurile și creste rapiditatea cu care sunt încasate facturile emise.

Clienții se așteaptă întotdeauna ca produsele și serviciile comandate sa fie livrate într-un timp foarte scurt și în mod eficient, iar procesul de facturare online permite acest lucru, înlăturând multe dintre barierele și întârzierile de plata, ceea ce înseamnă ca banii vor fi transferați rapid, fluxul de numerar va fi mai alert, iar antreprenorul va avea mai mult timp la dispoziție pentru a își dezvolta afacerea.

Facturarea online presupune însă să apelam la o soluție software care sa aibă inclusă aceasta funcție, precum achiziționarea unui sistem ERP precum WinMentor, care permite emiterea de facturi online de oriunde, oricând și cu ușurință, dar și alte multe alte funcții care va vor eficientiza afacerea și o vor propulsa către un profit maxim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *