Mesterire

Stii momentul acela in care trebuie sa chemi o persoana sa iti repare si cea mai mica chichita intr-o casa ? O stim cu totii, ca nu suntem toti mesteri. De la cel mai simplu schimb de intrerupator modular cu comutator sau variator pana la o reparatie la rigipsul de la tavan, toate acestea le faci cu ajutorul unor mesteri. Fie ca sunt angajati undeva sau “ii gasesti pe net”, acestia te costa pentru orice reparatie.

Se poate insa sa reduci aceste costuri daca te inveti sa treci sa faci si tu mici modificari. Ziceam mai sus de schimbari de prize. La prizele simple nu e extrem de complicat, tinand cont ca ai trei fire pe care trebuie sa le masori, cuplezi si izolezi pentru a avea o priza buna. Daca vrei ceva cu comutator si variator nu e mult mai complicat, dar probabil ca ar fi bine sa citesti pe net sau intr-o carte de electronica felul in care se realizeaza aceasta operatiune. Asta ca sa nu iti dai singur mai mult de lucru si sa distrugi undeva instalatia.

Asta e de fapt marea problema in a incerca sa iti repari tu singur lucruri intr-o casa: e posibil ca ceva sa nu mearga bine, mai ales daca nu ai facut asta deloc, riscand sa ai cheltuieli si mai mari cu reparatile daca strici ceva. E bine insa sa incepi de undeva, iar cu schimbatul unei prize e cea mai simpla varianta. Cum ziceam, trei fire, masori, cuplezi si izolezi. Nu e ceva complicat, gasesti o gramada de tutoriale pe internet care te invata cum sa faci asta. Cum e acesta, de exemplu:

Cu toate acestea, sunt constient ca anumite tipuri de reparatii e mai bine sa le faca doar oamenii care au mana pentru asta. Personal am incercat sa imi vopsesc una din camere, iar rezultatul nu a fost unul multumitor, fiind diferente mari de nuante in camera respectiva. A trebuit sa vina cu o a doua mana mesterii pe care i-am chemat dupa mine, sa repare eroarea.

Cu toate acestea, nu consider acest procedeu un rateu, tinand cont ca am vazut felul in care mesterii au lucrat si voi lua in considerare acele sfaturi pentru viitor.

Voi cum v-ati invatat sa mesteriti prin casa ?

One thought on “Mesterire

  1. Dida says:

    Marius, eu una nu prea ma pricep, insa sotul meu se uita des la DYI-uri pe Youtube. Este pasionat de intrerupatoare, prize si mesterit (in general). Uneori se uita si la “Cezar Outdoors” sau la “CASA BUHNICI”, ii stii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *