Economiseste pentru viitor

Cand eram copil, vedeam in multe filme americane cum familiile de acolo isi faceau conturi de economii pentru copii pentru a le putea plati in viitor facultatea. Nu aveam habar cat de diferite sunt sistemele de invatamant din America si din Romania, fiind doar un copil, dar in timp am invatat diferenta si faptul ca in Romania o ducem destul de bine, avand o multime de locuri asigurate la buget pentru studenti.

Dar gandul acelui cont de economii pentru copil nu a disparut si mi-am zis ca odata si odata, atunci cand voi avea copii, voi deschide pentru fiecare cate un cont si o sa vars acolo cativa bani de economie in fiecare luna. Evident ca va depinde de la an la an suma depusa, dar vreau sa stiu ca dupa 15-18 ani sa pot sa il sprijin pe viitorul tanar in cazul in care doreste sa isi deschida o afacere sau daca vrea sa mearga mai departe cu masteratul sau chiar doctorat. Pana la finalizarea licentei costurile nu sunt exagerat de mari, dar in viitor cu siguranta ca vor mai fi necesari niste bani pentru a il ajuta.

Iar tocmai acest lucru il face un cont de economii. Nu i-am gandit din start ca niste bani pierduti, ci ca niste investitii care in timp sa aduca prin dobanda inca o suma decenta care sa acopere inflatia din viitorii ani.

Am cautat si pe internet sa vad cam care sunt solutiile in cadrul acestui tip de conturi si am dat peste simulatorul de depozite de la Banca Transilvania, simulator cu ajutorul caruia am facut un mic test.

Am testat sa vad cum ar fi daca as deschide astazi un cont cu 1000 de lei pe el, cu scadenta la 12 luni, cu prelungire si capitalizare si cu 18 prelungiri (care sa coincida cu varsta majoratului pentru un viitor copil) iar situatia e in felul urmator.

In aceasta situatie, pe termen lung, in sistemul clasic, primesc 1850.65 de lei dupa 18 ani, adica 850 de lei in plus fata de banii adaugati. Ma gandesc ca pe termen lung, in cazul in care mai adaugi bani in depozit, suma va fi mai mare. Am testat si pe 5000 de lei, iar suma finala este 9253.24 de lei, un profit bunicel. Nu stiu daca va tine pasul cu inflatia, daca vom trece la euro sau ce se va intampla mai departe.

Totusi, 18 ani sunt ceva timp si multe lucruri se pot intampla. Dar e mai sigur sa ai la dispozitie un depozit de rezerva care sa iti ajute copilul in viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *