Visinata
Intr-un raid rapid prin blogosfera romaneasca am descoperit ca bloggerii sunt si foarte buni bucatari. Am ajuns pe mai multe site-uri care recomanda retete sau cocktailuri si alte bauturi similare. De data aceasta ne-am oprit la visinata. Pentru ca este o bautura foarte aromata si foarte populara in Romania. Multe persoane chiar prefera visinata unui vin sau unui cognac, insa pana la urma fiecare are gusturile sale.
Reteta de visinata
Bloggerul Dani, autor al doipedoi.com ne propune o reteta interesanta de visinata : 1 KG de visine, 500 de grame de zahar, jumatate de litru de alcool de 90 de grade. Amestecul pe care il propune este un strat de visine si un strat de zahar, peste care se arunca cu grija alcoolul. Insa metoda de preparare pare sa difere de la regiune la regiune sau de la preparator la preparator.
Visinata de la tara
Spre exemplu, visinata in zona Alba Iulia – Sibiu se prepara cu foarte multe visine frumoase puse intr-un bidon foarte mare ( daca se poate chiar peste unul de 5 l ), aceastea se acopera cu zahar,precum la dulceata, iar mai apoi se umple bidonul cu hinars ( tuica / palinca ). In loc de bidon se poate folosi si o damigeana,in functie de preferinte. La tara se spune ca totul se gateste cu sticla, lemn si oale de pamant, deci o damigeana ar fi recomandata de tarani.