Minerii din Valea Jiului s-au blocat in subteran, iar alti ortaci sunt in mars spre Petrosani

Minerii din Valea Jiului s-au decis sa protesteze pentru a-si putea primi drepturile, peste 1.500 dintre ortaci blocandu-se in subteran, pe cand alti aproximativ 250 de colegi sau decis sa merga la Petrosani scandand, printre altele, “Cozma, unde esti, sa ne duci la Bucuresti?” Oamenii cer locuri de munca si reasezarea grilei de salarizare.

Minerii de la cele sapte mine din Valea Jiului care ar fi trebuit sa intre in subteran, miercuri, in schimbul al doilea, au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Angajatii de la cele sapte unitati miniere din Valea Jiului, care ar fi trebuit sa lucreze in schimbul al doilea, au refuzat sa intre in subteran, reclamand ca ministrul Economiei, Ion Ariton, nu respecta promisiunile facute in urma cu doua saptamani. Peste 1.500 de angajati nemultumiti nu au vrut sa intre in subteran miercuri.

Liderii Sindicatului “Muntele” al minerilor din Valea Jiului au spus caortacii care ar fi trebuit sa inceapa programul la ora 12 au refuzat sa intre in mine, o parte dintre acestia protestand in salile de pontaj de la unitatile miniere, iar cei de la Mina Lonea indreptandu-se spre sediul Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani.

Cu acestia sunt solidari si minerii din schimbul intai de la Petrila si Vulcan, care nu vor sa mai iasa din subteran, alegand sa isi ceara drepturile prin blocarea in mine. Potrivit liderilor sindicali, la cele doua unitati miniere in schimbul intai lucreaza aproximativ 400 de persoane in total.

Ulterior, aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea, adica minerii care nu au intrat la ora 6 in subteran, in schimbul intai, si cei care ar fi trebuit sa inceapa lucrul la ora 12, in schimbul al doilea, au plecat din curtea minei, indreptandu-se pe jos spre sediul CNH din Petrosani. Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei – spun ei – refuza sa le acorde.

Minerii cer un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari.

Potrivit sindicalistilor, ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea “semnata”.

Ministerul Economiei a incheiat in 17 ianuarie un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

Minerii din schimbul intai care au refuzat, miercuri, sa iasa din subteranul minelor Petrila si Vulcan au renuntat la aceasta forma de protest si au iesit la suprafata, totodata renuntand la protest, pentru moment, si minerii din trei din cele sapte mine din Valea Jiului care refuzau sa intre la lucru. Liderii de sindicat au anuntat ca, dupa o serie de negocieri telefonice intre minerii din schimbul intai, care au refuzat sa iasa din minele Petrila si Vulcan, si conducerea CNH si sindicate, ortacii au fost convinsi sa iasa la suprafata, dupa ce reprezentantii companiei si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional care va rezolva cererile lor.

Pe de alta parte, minerii care ar fi trebuit sa inceapa schimbul al doilea, la ora 12, la minele Petrila, Livezeni si Paroseni au ales sa intre in subteran, afirmand ca, daca pana la terminarea programului de lucru, adica ora 18, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai iesi din subteran.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *