Ghid de calatorie: Ski in Bansko

Bulgaria este o destinatie foarte populara in ultimii ani. Clar, e la granita cu Romania, dar are o multime de locatii interesante pe care romanii vor sa le vada. Ei vin in special vara, cand turistii merg pe plajele de la Balchik pana la Burgas, cu trecere pe la Nisipurile de Aur, poate cea mai populara statiune de la bulgari.

Insa Bulgaria are si o zona de munte, care de la an la an atrage foarte multi turisti romani. Asta pentru ca multe din statiunile de ski in Bulgaria s-au modernizat, au deschis partii noi si interesante. Dar poate cel mai important motiv pentru care turistii romani vin la ski in Bulgaria sunt preturile. Uneori chiar si cu 30 % mai mici decat in statiunile din Romania (nu mai zic de valea Prahovei), chiar si in perioada dintre Craciun si Revelion, cand sa prinzi un loc liber e destul de dificil.

Dintre toate statiunile din Bulgaria care ofera experiente pentru schiori, poate cea mai populara este, la fel cum se cauta cel mai mult pe google, Bansko Bulgaria. Aparent mai e si un alt Bansko prin alta tara, iar ca sa il deosebeasca, oamenii cauta dintre cu Bulgaria, ca le e mai usor.

Bansko s-a dezvoltat destul de mult in ultimii 5 ani, ajungand

sa aiba o multime de turisti in fiecare iarna, cu un procent destul de mare de romani. Bansko se afla la 160 de km de capitala Bulgariei, Sofia, cu cel mai apropiat oras, Razlog, la 6 km distanta. Si Razlog e o statiune cunoscuta, dar Bansko are un mic avantaj in fata acesteia: se afla fix la piciorul muntiilor Pirin, fiind situata la o intaltime de 925 de metri, deci zapada e garantata pentru cel putin 5 luni pe an.

Pe langa asta, partiile de schii se intind intre 2000 si 2600 de metri altitudine, deci e foarte probabil sa dati de zapada destul de mare pe partiile situate la atitutudine mai mare.

Bansko are doua zone principale cu partii: Chalin Valog, situata intre 1100 si 1600 de metri si Shiligarnika, situata intre 1700 si 2500 de metri, ambele zone fiind la 10 km in sus fata de oras, pe coasta nordica a muntelui Pirin, usor accesibile cu telecabina dupa un drum de 25 de minute.

Legat de partii, aveti peste 70 de km de partii, iar pana sus puteti urca cu 8 telecabine, 7 telescaune si 17 teleschiuri (dintre care 10 pentru copii).

Cele mai importante partii, in functie de dificultate, sunt:

  • Shiligarnika – incepatori – 2047 metri lungime cu inclinare de 487 de metri
  • Plato-north – incepatori – 1730 metri lungime cu inclinare 0 metri.
  • Todorka – intermediari – 1690 metri lungime cu 470 metri inclinare
  • Chalin valog-west – intermediari – 1429 metri cu 310 metri inclinare
  • Old piste – intermediari – 775 metri lungime, 75 metri inclinare
  • Tomba – experti – 2567 metri lungime si 925 metri inclinare

Mai sunt si alte partii de schi precum Balkaniada, Bunderitsa sau Ulen, dar cele enumerate mai sus sunt cele mai folosite. Poate pe restul de puteti descoperi voi si sa lasati o parere in comentarii mai jos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *