Sarbatoare painii la Beliu, judetul Arad

Sarbatoarea painii de la Beliu a ajuns la cea de-a 39 a editie a “Praznicului de pita noua”, editie care a atras mii de participanti.

Beliu este situată la poalele munţilor Codru Moma, la interferenţa Dealurilor Vestice cu Câmpia Panoniei, fiind leagănul unei vechi şi binecunoscute sărbători câmpeneşti – „Praznicul de pită nouă”.

Începând cu anul 1974, după aproape 60 de ani de întrerupere, „Praznicul” a reînviat prin munca neobosită a unor oameni inimoşi care au înţeles importanţa acestei sărbători: Emil Lăzureanu, Gheorghe Dudaş, Sofia Purice, Sîrb Ana, Alexandru, Ioan Ilica etc.

Duminica, la ce-a de-a 39 a editie, oamenii din imprejurimi au umplut padurea Dumbrava pentru a se bucura impreuna de acest eveniment. Dupa obisnuita slujba de binecuvantare, realizata de preotul paroh Ioan Hutiu si de discursul de bun venit la praznic al primarului comunei Beliu, Pavel Tica, adresat publicului si invitatilor speciali la acest eveniment: Ciprian Luca (deputat), Cosmin Pribac (prefect Arad), Nicolae Iotcu (presedintele Consiliului Judetean Arad), Dorel Caprar (presedintele PSD Arad) si Adrian Tolea (presedintele comisiei de cultura a Consiliului Judetean Arad), au urcat pe scena ansamblul folcloric local “Dumbrava Beliului”, care sub indrumarea instructorilor Flestea Amalia si Sebesan Teodor au interpretat o serie de cantece si dansuri specifice locurilor.

Cei doi crainici, Nuţu Raluca şi Jurca Vlad, prin oraţii populare încărcate de mesaje, au adus în faţa publicului dansuri de fete – Lilioara bochienească, Feleaga, Ruguţu ,Jocul colacului, dans fecioresc, dansuri mixte dar şi pe soliştii vocali: Adriana Curt, Roxana Sebeşan, Sabău Mădălina, Brădean Andreea, Burtă Simion.

Simbolurile festivalului de la Beliu

Recolta de grâne este prăznuită, în fiecare an, în această sărbătoarea câmpenească de la Beliu. Şi chiar dacă acum au rămas doar simboluri şi oraţii din truda ţarănului codrean de odinioară şi prea puţini mai ştiu ce înseamnă şi ce gust are o pită nouă (din grâul proaspăt cosit), important este că şi de această dată au venit mulţi tineri în pădurea Dumbrava să vadă un program artistic reconstituind minunatele tradiţii culturale ale locuitorilor de pe aceste plaiuri.

Invitatii celei de-a 39 a editii a festivalului painii de la Beliu

Alături de ansamblul local ,,Dumbrava Beliului”, pe scenă au mai evoluat ansamblul ,,Cununiţa” din Sântana, soliştii Dorel Banci,Vasile Mihale,Monica Groza, Ciprian Zopota, Ionuţ Mateş, Simona Costin şi îndrăgita cântăreaţă Mariana Anghel. Nu a lipsit, nici în acest an, ansamblul ,,Vergelu” din Bihor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *