Romi evacuati in Norvegia

O tabara de romi cu aproximativ 60-100 de persoane de langa lacul Sognsvann din nordul capitalei Norvegiei a inceput sa fie evacuata fortat de catre politia din Oslo.

Acest eveniment a avut loc dupa ce saptamana trecuta proprietarul terenului a obtinut aprobarea de la o instanta de judecata de a indeparta corturile care fusesera instalate de romi in zona. Conform legii norvegiene, camparea este admisa in acel loc, dar doar pentru 48 de ore.

Evacuarea romilor, majoritatea originari din judetul Buzau, a devenit rapid un subiect controversat, asa cum sustin cei de la publicatia norvegiana, TheForeigner. Pe de o parte, primarul orasului Oslo sustine ca cei care cred ca venind in Norvegia vor avea parte de ingrijire din partea statului ar trebui sa se intoarca acasa, de bunavoie sau obligati, in timp ce Bjønnulv Evenrud de la organizatia umanitara “Folk er folk”, dezamagit de politica de toleranta zero pe care o practica autoritatile norvegiene, sustine ca pentru acesti romi venirea in Norvegia este singura solutie pe care o au la dispozitie, ei fiind discriminati in intreaga Europa.

In aceasta perioada in Oslo temperaturile sunt negative noaptea, urmand sa ajunga pana la -25⁰C pe timp de iarna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *