Educatie prin joaca

La varsta de 1-2 ani, nu te poti astepta ca al tau copil sa inteleaga toate lucrurile. Nici nu are cum inca, pentru ca sinapsele sunt inca in dezvoltare, iar el creste si invata lucruri de la zi la zi. Orice parinte stie ca toate lucrurile se invata treptat, iar unul dintre cele mai usoare moduri prin care poti sa inveti un copil anumite lucruri e prin joaca. Prin desenat, cu ajutorul unor jucarii lemn care sa il invete formele sau care sa ii starneasca curiozitatea sau chiar si la instrumente muzicale copii, chiar daca acelea sunt recomandate dupa varsta de 2-3 ani.

Cum ii ajuta pe acestia sa se dezvolte ? Ei bine, la varsta de 1 an, neuronii sunt inca in plina dezvoltare, conexiunile dintre acestia sunt in plina dezvoltare. Orice copil va cauta la aceasta varsta sa descopere cat mai multe lucruri, fie prin atingerea si aruncarea lor pana la urma, fie prin introducerea lor in gura. Stiu ca sunt ciudat cand spun asta, dar zona gurii e plina de senzori care il ajuta pe acesta sa descopere formele, in special in primele luni de viata, cand vederea nu e chiar foarte buna. Iar prin introducerea diverselor obiecte in gura, pot sa descopere forme si uzuri pentru anumite materiale.

De aceea jucariile din lemn sunt bune, pentru ca sunt mai masive si greu de inghitit in conditii normale (ceea ce inseamna clar ca sunt si mai sigure), in plus sunt greu de distrus… pentru ca sunt din lemn. Sunt o gramada de seturi educative pentru copii de la jocuri de indemanare si descoperire, pana la forme care ii ajuta sa construiasca diverse…. forme. Ca sa nu zic constructii. Blocuri de lemn care aranjate in anumite feluri pot da o alta forma geometrica, gen o piramida.

Cat despre instrumentele muzicale, sunt practice dupa varsta de 2-3 ani, cand deja copii pot invata mai usor notele muzicale. Oricum, va puteti astepta la un “concert” in primele zile, pana descopera cum sa scoata niste zgomote care chiar sa aiba sens. Sau sa rupa instrumentul. Bine, daca vreti sa ii invatati, puteti sta langa el si practica pana va iese ceva.

In primii ani de viata, e important sa intram cumva in lumea lor si sa ii invatam prin joaca multe lucruri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *