Cancerul de colt uterin – metode de preventie

Cancerul de col uterin este o boala care afecteaza milioane de femei din lumea intreaga si care apare mai frecvent la femeile active sexual cu varsta de peste 30 de ani. Boala este cauzata de virusul papilomma uman (HPV), un virus care se transmite pe cale sexuala, fiind un virus comun cu care majoritatea oamenilor se infecteaza pe parcursul vietii. De cele mai multe ori insa infectia nu produce simptome si se vindeca de la sine.

Sunt insa si cazuri in care nu se vindeca, iar atunci este recomandat in prima faza sa faceti testul HPV pentru depistarea virusului papilomma si apoi daca este pozitiv sa mergeti la medic pentru tratamentul acestei infectii.

Pe langa acest virus mai sunt si alti factori de risc care contribuie la aparitia cancerului de col uterin, printre acestia numarandu-se fumatul, nasterile multiple (mai mult de trei nasteri) si bolile care scad imunitatea ca HIV.

Infectia HPV se transforma in 10-15 ani in cancer invaziv de col uterin, motiv pentru care este recomandat sa mergeti la medic imediat dupa ce aflati ca aveti acest virus si va cauzeaza probleme.

In stadiile incipiente cancerul de col uterin nu produce sangerari sau durere, motiv pentru care nu exista semne de alarmare, insa in stadiile avansate apar sangerari si secretii vaginale anormale.

Daca insa este depistat din timp, acesta este tratabil si vindecat inainte sa apuce sa se raspandeasca si in alte zone ale corpului. Motiv pentru care este important sa va testati periodic (odata la 3-5 ani) pentru a fi sigure ca nu aveti virusul. Sunt doua teste prin care se poate face asta. Unul din ele l-am mentionat mai sus, testul HPV, iar cel de-al doilea este testul Papanicolau, un test care depisteaza celulele anormale de la nivelul colului uterin care pot fi cancerigene.

Depistat din timp acesta poate fi controlat si tratat. Daca ai virusul e important sa mergi la medic sa vezi care e stadiul si daca este necesara vreo interventie ginecologica sau este suficient doar un tratament cu antibiotice pentru controlarea bolii.

Ca incheiere, redau o stire de pe descopera.ro care spune ca steriletul poate reduce aparitia cancerului de col uterin. E o metoda contraceptiva tot mai folosita de femei, motiv pentru care pretul steriletului e in scadere datorita cererii mari. Acesta poate fi util mai ales in cazul mamelor care au deja copii si nu isi doresc mai multi si vor sa se protejeze suplimentar de aparitia acestei boli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *