Cancerul de col uterin

Cancerul de col uterin este un neoplasm malign al colului sau al cervixului, fiind cea mai prevalenta boala la femei si cea de-a doua cauza de deces ca forma de cancer.

Cancerul de col uterin este o afectiune greu de depistat in stadii incipiente, dar care depistat din timp poate salva o multime de vieti. De obicei majoritatea femeilor ajung la medic doar dupa ce boala este deja intr-un stadiu avansat si au manifestari in genul sangerarilor vaginale.

Sunt insa niste semnale de avertizare pe care ar fi bine sa le luati in seama cum ar fi sangerarile vaginale anormale, scurgeri si dureri pelvine sau usturime la urinare, toate acestea putand arata o afectiune la nivelul tractul sistemului reproducator.

Pentru detectarea bolii din timp se poate realiza testul Papanicolau macar o data pe an, Acest tip de analiza medicala poate identifica leziunile cu potential canceros si cu ajutorul datelor obtinute in urma analizelor se poate face o forma de tratament.

Tratamentul consta in general in interventie chirugicala localizata pentru scoaterea celulelor canceroase in stadiile incipiente, in timp ce in stadiile avansate se fac tratamente de chimioterapie combinate cu radioterapie.

Cauza principala a acestui tip de cancer este infectia cu virusul papiloma uman, dar nu este singura cauza a acestui tip de cancer. Debutul precoce al vietii sexuale, metodele de contraceptie neadecvate sau chiar avorturile pot provoca acest tip de cancer.

Cea mai sigura metoda pentru a fi sigura ca nu ai aceasta afectiune este sa mergi la medicul tau ginecolog si sa iti faci testul Papanicolau si alte analize pentru depistarea (daca este cazul) a bolii si a stadiului in care se afla. Daca nu ai vreo idee de vreun medic ginecolog, te poti programa la clinica Hilmi Medical Center, unde vei gasi doctori pregatiti sa te ajute in depistarea acestei probleme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *