Glanda tiroida este o glanda endocrina in forma de fluture, cu doi lobi, aflata in zona gatului pe si imprejurul larigelui si traheei si care un important rol in organism prin cei doi hormoni importanti pe care ii produce si anume tiroxina (T4) si triiodotironina (T3). Atunci cand tiroida nu functioneaza la parametrii optimi pot aparea diverse afectiuni, acestea putand fi confirmate cu ajutorul unor analize sangvine si cu o ecografie a tiroidei, in special pentru a vedea cum functioneaza sau daca sunt modificari structurale. Aceste metode de detectie pot confirma clar care din urmatoarele afectiuni ale tiroidei va pot cauza probleme:
Hipotiroidia – este o afectiune a glandei tiroide care din cauza dezvoltarii necorespunzatoare este insuficient de activa si nu produce suficienti hormoni tiroidieni. Una dintre cauzele principale ale acestei boli este boala Hashimoto, o boala autoimuna in care anticorpii tintesc tiroida si ii distrug abilitatea de a produce hormoni. Semnele hipotiroidiei sunt oboseala, cresterea inexplicabila in greutate, depresie, dificultati de concentrare, sensibilitate la temperaturi sau crampe musculare.
Hipertiroidia – este oposul hipotiroidiei, atunci cand glanda tiroida produce un numar prea mare de hormoni tiroidieni, cea mai frecventa cauza fiind boala autoimuna Graves, in care anticorpii actioneaza asupra tiroidei si crestere numarul de hormoni produsi de aceasta. Semnele hipertiroidiei sunt nervozitatea, irascibilitatea, transpiratia excesiva, subtierea pielii, fragilizarea parului, insomnia, slabiciunea musculara sau tulburari de panica.
Gusa – este o boala care apare din cauza unor afectiuni autoiumune ca Hashimoto sau Graves si care pot mari glanda tiroida, fiind sesizata o umflatura la nivelul gatului cu sensibilitate la atingere si cu senzatia de lipsa de aer, tusa sau raguseala. Pe langa aceste semne evidente, mai pot aparea insomnia, palpitatii, pierderi in greutate si tremure.
Tiroidita – o afectiune in care tiroida se mareste din cauza unei inflamatii cauzate probabil de o bacterie sau de o infectie virala.
Cancerul tiroidian – apare cand pe tiroidi apar noduli, o parte din acestia putand avea celule canceroase. La inceput nu apar simptome semnificative, dar in timp pot aparea simptome ca marirea gatului, ganglioane marite, senzatie de nodul in gat, raguseala, dificultati de vorbire si modificari de voce, dificultate de a inghiti sau respira, dureri in zona gatului si tuse persistenta. In aceste cazuri e nevoie sa mergeti la medic pentru a vedea care este cea mai buna solutie pentru a scapa de aceasta boala.
Pentru a vedea care sunt cele mai bune optiuni pentru depistarea cancerului tiroidian sau a altor boli tiroidieni, puteti merge la clinica din Bucuresti Matei Basarab, unde pe langa analize pentru depistarea bolilor tiroidiene puteti face si analize pentru depistarea mutatiei in gena mthfr sau pentru simpla depistare a unor afectiuni.