S & P pregateste actualizarea standardelor bancilor

Compania de consultanta financiara Standard & Poor’s va prezenta in urmatoarea luna actualizari ale ratingurilor de credit pentru cele mai mari 30 de banic ale lumii, unele dintre acestea fiind in pozitia de a fi retrogradate, mai ales in contextul presiunilor tot mai mari de pe pietele financiare.

Bancile care par cele mai vulnerabile si cu posibilitatea de a fi retrogradate sunt Bank Of America, Citigroup si Morgan Stanley. Bancile au refuzat sa comenteze orice informatie legata de acest standard.

Nu doar in statele unite insa bancile au probleme, ci si in Europa, unde Standard & Poor a modificat in sens negativ, pe 9 noiembrie, perspectivele privind secoturl bancar si industria serviciilor de sanatate din mai multe tari din Uniunea Europeana printre care Danemarca, Suedia, Finlanda si Olanda.

Actualizarea acestui rating se incadreaza in restructurarea metodologiei Standard & Poor pentru evaluarea situatiei financiare a celor 750 de grupuri bancare pe care le monitorizeaza.

Agentia a fost criticata dur dupa atribuirea de ratinguri de top derivatelor pe credite ipotecare al caror colaps a condus la criza financiara mondiala din 2008, acesta fiind unul dintre motivele schimbarii metodologiei.

Standard & Poor nu a dat nici un indiciu privind proportia eventualelor retrogradari ale marilor banci mondiale, dar a aratat ca pietele trebuie sa se astepte la diferentiere de la o regiune la alta a lumii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *