Rezervele BNR, mai mici cu jumatate de miliard de euro

Rezervele valutare ale Bancii Nationale Romane au scazut in noiembrie cu 455 de milioane de euro, de la 32 de milioarde de euro la 31,5 miliarde de euro, intr-o perioada in care bancile au suspectat frecvent banca centrala ca a intervenit pe piata valutara prin vanzari indirecte de euro pentru a sustine leul.

Banca Nationala Romana a inregistrat iesiri de 1,55 de miliarde euro, reprezentand potrivit unui comunicat al bancii centrale, alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale plus alte operatiuni financiare.

BNR nu publica detalii privind iesirile sau intrarile din rezervele valutare si nici date despre eventualele interventii pe pietele valutare, cu exceptia serviciului lunar al datoriei publice, anuntat in avans.

Potrivit BNR, platile scadente in noiembrie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, au insumat 292 de milioane de euro.

In aceeasi luna au fost contabilizate intrari in rezerva valutara de 1,1 miliarde de euro, provine din alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la finele lunii noiembrie au fost de 36,02 miliarde euro, faţă de 36,3 miliarde euro la 31 octombrie 2011.

Plăţile scadente în luna decembrie 2011 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 108,3 milioane euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *