Croatia, statul cu nr. 28 din UE

Comisia Europeana (CE) a confirmat ca statul croat este gata de sosire ca al 28-lea stat membru al Uniunii Europene incepand cu data de 1 iulie 2013. Odata cu aceasta confirmare acestia au afirmat ca mai sunt necesare eforturi in vederea ameliorarii luptei impotriva coruptiei si crimei organizate in Croatia.

“Croatia a finalizat cu bine cele zece actiuni prioritare care au fost identificate in raportul precedent din octombrie“, a anuntat Executivul european cu ocazia publicarii unui nou raport de monitorizare privind politica de competitivitate si justitia. Croatia a aratat vointa si capacitate de a-si indeplini toate angajamentele in timp util inainte de aderare. Comisia a concluzionat ca va fi pregatita sa adere la Uniunea Europeana la 1 iulie 2013″.

Raportul subliniaza ca aceasta tara raspunde cerintelor europene in materie de antitrust, fuzionare si ajutoare de stat. In plus, “cadrul legislativ a continuat sa se amelioreze”, vizand mai ales “consolidarea eficientei sistemului judiciar” si “reducerea intarzierilor de judecata”, chiar daca raman mai ridicate decat media europeana.

Desi cadrul legal si institutional este apreciat “adecvat” pentru a lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, iar organismele insarcinate cu aplicarea legilor sunt “proactive”, nivelul sanctiunilor aplicate in acest tip de dosare ramane “slab”, nuanteaza CE.

“Pedepse eficiente si disuasive sunt necesare in dosarele de coruptie, criminalitate si crima organizata, cu scopul de a inregistra progrese durabile si de a evita crearea unui climat de impunitate”, subliniaza CE in raport. Croatia trebuie, de asemenea, sa “intensifice raporturile sale” in materie de prevenire a coruptiei, implimentand masuri care sa permita detectarea unor conflicte de interese, adauga raportul.

Pana astazi (n.r. 26 martie 2013), 19 din cele 27 tari membre ale Uniunii Europene au ratificat Tratatul de aderare a Croatiei, semnat in data de 9 decembrie 2011.

Va fi o veste buna si pentru romanii care si-au programat vacante in Croatia la vara, pentru ca nu va mai fi necesar pasaportul (pasaportul nu mai e necesar de ceva vreme la croati, dar era mai sigur sa il ai pentru a nu avea probleme de intrare/iesire din Croatie) pentru intrarea pe teritoriul Croatiei. O ocazie numai buna pentru un sejur Croatia dupa 1 iulie 2013.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *