Viitorul sumbru al joburilor

In tarile din vest, multe persoane se gasesc la aceasta problema. Problema lipsei de joburi din viitor. Din cauza automatizarii, mai bine de 60 % din joburi nu vor exista in viitor. Si nu e ceva fantezist, pentru ca deja foarte multe joburi incep usor usor sa fie inlocuite de tehnologie.

Trebuie sa va uitati la marile depozite, unde aranjarea pachetelor se face acum la nivel de coduri QR de roboti. Roboti in sensul fizic, mini robotei care se plimba intr-un depozit, iar cineva pune un pachet pe o platforma, masinaria citeste codul QR si o aranjeaza la locul potrivit pentru preluare.

Iar din depozit va placea cu o masina autonoma (cel mai probabil electrica) direct la destinatie si va lasa pachetul in posta. Aici e problema, ca trebuie inventat un sistem prin care un pachet sa ajunga in casa omului si sa fie securizat. De ambele parti. Si aici se poate face ceva, nu e dificil, problema e convertirea cladirilor pentru a primi pachete in acest fel, pentru ca asta dureaza.

Platile deja incep sa nu se mai faca cu cash, totul merge online.

Montarea de diverse servicii si constructiile cred ca inca vor avea oameni, dar mai putini, pentru ca un soft + un utilaj specializat pot construi o casa intr-un mod mult mai rapid si mai eficient decat oamenii. Montarea de servicii conexe, gen electricitate, canalizare sau gaz cred ca inca vor avea oameni care sa le faca, tinand cont ca fiecare casa are specificul ei legat de prize si unde baile si bucataria. Acolo ar fi greu sa automatizezi. Doar daca ai case construite la indigo si realizate intr-un numar suficient de mare incat sa merite crearea unui utilaj si a unui soft care sa ruleze toate operatiunile.

Filtrarea de apa deja se face automat, acolo nici nu mai merita sa intram in discutie (aici ma refer la uzinele de apa si scoaterea apei din pamant pentru irigare si alte activitati).

De sofat nici nu mai vorbesc. De multe ori chiar vreau masini automate prin oras, macar sunt mai sigure si mai eficiente decat masinile actuale. Viitorul probabil va fi electric, daca vom reusi sa cream niste baterii suficient de compacte si care sa reuseasca sa pastreze suficienta energie electrica in ele. Si poate, cel mai important, sa nu moara dupa 3 ani de folosire, incat sa nu le mai poti folosi deloc. Sau macar schimbarea acestora sa fie un proces simplu, curat si eficient economic.

Momentan, un TeslaX are o autonomie de 2-300 KM, ca sa fie suficient de practic, astfel de automobile trebuie sa aiba macar 600 km autonomie si sa poata fi incarcate in 2 ore la prize de putere mare, fara sa afecteze calitatea bateriilor. Un task destul de greu, dar nu imposibil, tinand cont ca pana acum nu e vreo alta solutie pe piata. BMW si VW au masini electrice cu autonomie 150-200 KM la mers normal prin oras. Ceea ce e mai mult decat suficient pentru o saptamana de utilizare. Dar daca vrei sa iesi unde mai departe de oras cu masina, nu poti. In primul rand, pentru ca bateria nu se incarca foarte repede si in al doilea rand, nu ai autonomie suficienta pentru o calatorie indelungata.

Cum ziceam si mai sus, cand masinile o sa aiba o autonomie de 600 km si 2 ore timp de incarcare la 80-90 %, atunci masinile electrice vor deveni standardul pe piata. Si probabil curentul electric va fi mult mai scump. Dar asta ramane de vazut.

Multe joburi vor fi inlocuite in viitor, asta e clar. Asa ca iati un rucsac pentru laptop, laptopul, apa, ceva mancare si pleaca lejer pe munte. Si gandeste-te ce vrei sa faci in viitor, cerceteaza mai multe domenii si vezi in ce industrie crezi ca e cel mai bine sa mergi in urmatoarea perioada incat nu ajungi in situatia in care sa nu fie nevoie de tine in viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *