Unde iti gasesti mai usor un loc de munca ?

Dupa criza economica care a inceput in 2008 numarul de locuri de munca a fost intr-o continua scadere. Asta pana in 2013, cand usor usor economia Romaniei s-a relansat, profitand si de un an agricol exceptional si exporturi bune. Numarul de locuri de munca a fost in crestere, la fel si numarul de investitori straini. Problema multor investitori straini e ca se indreapta spre orasele mari, locuri in care stiu ca pot atrage cel mai usor oameni.

Bucurestiul este cu siguranta orasul in care se ofera cele mai multe locuri de munca, avand o populatie de 1.7 milioane de oameni, oricand poti deschide ceva in Bucuresti sau in jurul Bucurestiului pentru ca vei gasi oameni calificati in multe domenii.

Bucurestiul este urmat de Cluj in topul oraselor care ofera locuri de munca, multe multinationale avand sedii la Cluj si oferind locuri de munca.

Timisoara se afla pe locul 3 in acest top. Sunt multe locuri de munca in Timisoara in o multime de domenii, dar in special in domeniile auto si IT cu companii ca Hella sau Continental ca principali angajatori in orasul de pe Bega.

Pe locul 4 se afla Iasi, un oras in mare parte industrial, dar care si-a pierdut o mare parte din istoria industriala. Acum orasul este unul dintre cele mai dezvoltate centre de IT din Romania.

In topul localitatilor cu angajatori de afla si Brasovul, cu companii ca Autoliv sau Selgros in topul companiilor care ofera locuri de munca in Brasov. In mod surprinzator cel de-al treilea mare angajator este CFR Calatori, putin ciudat pentru un oras cu o industrie auto dezvoltata (sa nu uitam de Tractorul sau Roman).

Pe urmatoarele locuri in clasament se afla alte orase mari din Romania ca si Craiova sau Constanta, urmate nu foarte departe de Oradea, Sibiu sau Pitesti.

Problema in Romania cu locurile de munca e in orasele mici de 20-30.000 de locuitori, unde angajatorii sunt putini si somajul este relativ mare. O exceptie de la aceasta regula sunt orase ca Mioveni sau Sebes, unde somajul este scazut in special datorita unor angajatori ca Dacia sau Mercedes, care si-au construit fabrici langa oras.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *