Sistemul medical romanesc – o scurta analiza

Inainte de toate, incerc sa raman cu o opinie obiectiva legata de sistemul medical romanesc, incercand sa vad pe scurt care sunt probleme si care ar putea fi solutiile pentru viitor. Pornind de la cele mai simple probleme, cum sunt camerele sterile sau simplele halate pentru medici sau asistente pana la problemele economice de a tine in spate un spital in Romania.

Ok, sa incepem. Prima mare problema a sistemului medical actual e lipsa medicilor. Pentru cati medici avem in Romania, avem nevoie ca fiecare medic bun care iese din facultatile de medicina de la noi sa inceapa sa profeseze imediat dupa terminarea facultatii, incat in 5 ani sa fie un medic profesionist, de sine statator. In plus, salariile rezidentilor trebuie sa inceapa de la minim 2000 de lei, mai ales pentru trebuie sa se intretina si sa isi mentina cunostintele la zi in domeniu.

In al doilea rand, daca rezolvam problema cu medicii, trebuie sa rezolvam problema cu spitatele si cu infectiile de care sunt acestea pline, dupa cum am tot aflat in ultima vreme. Iar un spital nou e relativ greu de construit, dupa cum vedem la Timisoara, unde primaria se chinuie sa adune fonduri pentru terminarea spitalului municipal de la iesirea de pe Torontal. Sunt multe spitale care trebuie demolate din temelia din cauza starii in care se afla, altele au nevoie de reparatii majore. Sunt si institutii solide, dar prea putine in Romania si mai ales intr-un sistem in care totul trebuie sa fie curat.

Iar ultima problema vine legata de finantarea pe termen lung a spitatelor si cadrelor spitalicesti. Vorbeam mai sus despre mariri de salarii, dar acestea pot fi mentinute doar de o crestere economica solida si o inflatie de 1-2 % pe an (iar asta e generala treaba) + un influx masiv de capital strain si cresteri in general de salarii. Poate doar asa pot reusi autoritatile din Romania sa tina un medic aici in tara.

Ce ne trebuie, in rezumat ?

  • Obiecte sanitare in fiecare spital, fara sa fie nevoie sa le cumpere pacientii;
  • Spitale curate si dezinfectate intr-un mod eficient, pentru a nu avea cazuri de pacienti cu larve de viermi in cap (cum am vazut acum cateva ore in newsfeed-ul de pe facebook)
  • Salarii mai bune pentru medicii din Romania. Cel putin 2000 de lei la inceput, iar dupa cinci ani macar 4000 de lei + cel putin un curs de specializare platit de statul roman pentru cativa medici specialisti de la noi. Pentru ca trebuie si noi sa avasam
  • As mai adauga aici necesitatea reinvierii cercetarii medicale si alimentare in Romania, pentru ca oameni destepti avem suficienti, trebuie doar sa le dam de lucru pentru crearea de medicamente eficiente si ieftine pentru Romania.

Toate astea costa insa. Este insa vreun guvern care reuseste cumva sa si le asume ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *