Cum sa supravietuiesti unei avalanse de modificari legislative

Acest ultim an a insemnat o perioada cu perioade de tahicardie data de guvernul (mai degraba guvernele PSD). Incepand cu ianuarie, cu protestele masive din Romania, cand afara erau -10 grade, dar care a unit romanii mai bine de doua saptamani impotriva unei legi care ar fi legalizat coruptia, practic ne-ar fi dus inapoi la inceputul anilor 2000, pentru ca era permisa “spaga” pana intr-o anumita limita.

Au urmat apoi cateva luni de relativa liniste, pana in luna mai, cand PSD si-a dat jos propriul guvern prin motiune de cenzura, ceva nemaintalnit intr-o tara democratica. Apoi a venit Tudose ca prim ministru, a urmat inca o luna de liniste, urmata de o armata de modificari legislative. Aproape toate au afectat mediul de afaceri din Romania si pe romani in general. Amintim dintre ele (pana la ora la care scriu acest articol):

  • cresterea accizelor la carburanti de la 15 septembrie 2017
  • reducerea indemnizatiei pentru mame la 8500 de lei (indiferent daca ele castiga mai mult)
  • investitii reduse
  • eliminarea efectiva a joburilor part-time prin plata contributilor la buget la acelasi nivel cu salariul minim brut pe tara
  • diverse masuri care sa slabeasca bancile (dar care intr-un fel sa protejeze populatia, indiferent de cat de proaste au fost anumite alegeri)
  • zvonurile si anunturile privind posibila “mana” pusa pe pilonul II. Sa nu uitam ca fiecare zvon are o urma de adevar.
  • Si nu in ultimul rand, plata TVA defalcat incepand cu 1 Ianuarie 2018

Aceasta din urma a adus proteste din partea mediului de afaceri din Romania, plus o multime de probleme de ordin legal pe care acestia le-au adus in discutie. Un articol de pe Avocatnet explica foarte bine cateva din aceste probleme, n-are rost sa le mai explic eu.

Iar pentru toate aceste modificari (+alte posibile modificari) e bine sa ai un soft gestiune care sa te ajute cu generarea de facturi, ajustarea stocurilor si platile intr-un mod eficient. Personal am folosit WinMentor, un program ERP foarte util mai ales daca ai multi angajati si productie, ca sa iti poti calcula toate lucrurile acestea. Plus ca software-ul se updateaza atunci cand apar modificari legislative care poti fi intretinute in aplicatie.

Fara un soft de genul, cred ca as fi pierdut mai bine de jumatate dintr-o zi de lucru doar incercand sa organizez totul, iar timpul ramas pentru alte operatiuni in timpul unei zile ar fi mult mai limitat. Asa, las programul sa faca toate calculele necesare fara sa imi bat eu capul.

Sper doar ca modificarile legislative sa fie cat de cat facute cu cap si nu in fiecare zi, ca nu poti sa faci update la un software intr-o singura zi….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *