Bani europeni pentru autostrada Lugoj – Deva

Comisia europeana a anuntat marti ca a aprobat finantarea nerambursabila din fonduri europene pentru o sectiune a autostrazii Lugoj – Deva, mai exact portiunea dintre Lugoj pana in localitatea Dumbrava. Suma aprobata din fonduri europene pentru aceasta sectiune este de 177,4 milioane de euro din valoarea totala a lucrarilor de 206 milioane de euro. Restul de bani vor fi asigurati de la buget.

Comisia europeana a decis sa aprobe finantarea din fondul de coeziune al Uniunii Europene pentru constructia autostrazii Lugoj – Deva pe sectiunea Lugoj – Dumbrava, parte componenta a coridorului IV Pan-European, contribuind cu 177,4 milioane de euro pentru perioada 2011-2013.

Proiectul are drept obiectiv proiectarea, supervizarea si constructia unei autostrazi intre localitatile Lugoj si Dumbrava in lungime de 27,47 km, cu doua benzi. Aceasta va fi o parte a autostrazii care va lega Lugojul de Deva. El mai prevede constructia a 11,43 de km de drumuri de legatura, a 5 poduri, a unui viaduct, a 17 pasaje, a 4 noduri rutiere, a unui centru de intretinere si a unei zone de parcare si servicii. Se estimeaza ca odata cu finalizarea acestui tronson, timpul mediu de calatorie sa scada pana la 20 de minute.

Finantarea nerambursabila pentru proiectul “Constructia autostrazii Lugoj – Deva (sectiunea Lugoj – Dumbrava)” este a treia aprobata de Comisia Europeana dupa ce in luna septembrie 2011 au fost aprobate contractele de finantare pentru autostrazile Nadlac – Arad si Orastie – Sibiu, contribuita Uniunii Europene pentru aceste doua tronsoane fiind de 724 de milioane de euro. Contractul de proiectare si executie a lucrarilor pentru autostrada Lugoj – Dumbrava a fost semnat cu un grup de firme realizat prin asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana per Condotte d’Acqua SpA – Cossi Construczioni SpA. Durata contractului este de 22 de luni iar termenul de finalizare al lucrarilor este anul 2013. Odata cu finalizarea lucrarilor de proiectare, lucrarile de executie pentru acest obiectiv vor fi demarate pana la sfarsitul lunii noiembrie 2011.

Autostrada Lugoj – Deva face parte din Coridorul IV Pan – European, care incepe la Nurenberg in Germania si continua pe ruta Praga – Viena – Bratislava – Budapesta. In Romania, traseul merge prin Nadlac – Arad – Timisoara – Lugoj – Deva – Orastie – Sibiu – Pitesti – Bucuresti – Fetesti – Constanta cu continuare prin Bulgaria pana la Instanbul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *