Ceas pentru urcare pe munte

Dacă ești pasionat de urcări pe munte și vrei să știi ce tip ce ceas e potrivit pentru această activitate, articolul acesta e probabil cel pe care îl cauți. Deși vor fi și cârcotași care vor spune: ”Ce contează ce tip de ceas ai la o urcare pe munte ? Oricum scopul lui e să îți arate cât e ora, iar pentru asta ai telefon”. Ei bine, acele persoane probabil nu au fost perioade mai mari de timp pe munți și n-au urcat în locuri mai accesibile. Și probabil ca nu își cumpără un ceas gândindu-se că au nevoie de el la drumeții.

Dar pentru cineva care și-a petrecut weekenduri întregi pe munte,  vă pot spune că sunt diferențe destul de mari între ceasurile obișnuite care le găsim în magazine și ceasurile speciale, outdoors type.

Ca să întelegeți, eu am un Apple Watch 2 care îl pot în mod recurent cât timp sunt prin București, un ceas excelent daca ai nevoie să te deplasezi dintr-o parte în alta prin oraș, dar destul de sensibil, mai ales dacă lovești foarte des cu mâna stangă diverse obiecte. Săracul ceas e ciobit bine, dar încă funcționează optim. Pentru weekend însă, când îmi pregătesc o escapadă departe de oraș, aleg un alt tip de ceas. Fie merg pe un ceas digital casio sau am un ceas analog mai simplu, dar mai solid. Ambele ceasuri însă au două opțiuni relativ importante pentru mine: busola și ecran solid, rezistent la lovituri.

Dacă în oraș reușesc să zgârii Apple Watch-ul, vă dați seama că nu mă feresc de lovituri când sunt prin păduri și pe stânci. Așa că am decis să iau niște ceasuri mai solide pentru când sunt în drumeție. 

Ceasul analog este simplu, de la Casio, cu cadran relativ round, cu busola pe exterior și surprinzător, funcție de barometru, lucru care nu mă așteptam să îl găsesc la un simplu ceas analog. Dar cu toate acestea, acesta e ceasul care îl iau la călătorii mai serioase, cu urcari pe stânci și lanțuri, călătorii în care știu că haine pe care le pot au nevoie de doua ture de spălare ca să scot murdăria din ele. Am fost în multe astfel de tripuri și ceasul a rezistat solid pentru activitățiile pe care le făceam.

Mai am însă și momente în care urc destul de mult, iar vremea variază destul de mult. Atunci e momentul să îmi scot ceasul de Garmin, care surprinzător, nu e un smartwatch, ci e un ceas digital mai avansat, care are altimetru și chiar și un termometru. Foarte puține ceasuri de pe piață au așa ceva, așa că atunci când l-am luat, am fost destul de mulțumit să plătesc peste 1000 de lei pe un ceas de genul.

Din păcate, nu e la fel de rezistent ca și ceasul de la Casio, are câteva zgârieturi fine pe ecran, iar metalul pare și el să fie afectat.

Astea sunt ceasurile mele de munte. Voi ce ceasuri folosiți la drumeții mai serioase ? (nu vorbim de simple plimbări prin pădure)

1 thoughts on “Ceas pentru urcare pe munte

  1. Savin says:

    Eu sunt de parere ca cei care se achizitioneaza mai marile branduri de ceasuri de tip smartphone, platesc mai mult brandul din spatele lor si mai putin specificatiile. Poti foarte bine sa urci pe munte si cu un ceas care are specificatii aproape identice, GPS tracker, pedometru s.a.m.d.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *