Rezultate alegeri parlamentare 2012

In urma alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 au fost alesi viitorii parlamentari pentru urmatorii patru ani. Prezenta la vot estimata a fost de 41,76 % din totalul populatiei cu drept de vot. Dintre acestia, aproape 60 % au votat pentru alianta USL (PNL+PC, UNPR si PSD),

Este pentru prima data in 20 de ani cand in Romania o coalitie are o majoritate atat de mare in Parlament, de pe vremea FSN-ului din 1992.

Cu 58,61% dintre voturi, social-democratii si liberalii vor avea un grup consistent la Camera Deputatilor.

Alianta Romania Dreapta a castigat 16,52% dintre voturi, in timp ce partidul condus de Dan Diaconescu,PPDD, a obtinut 13,98 %. Ultimul partid care a atins pragul electoral a fost UDMRR, cu 5,3 %.

USL a obtinut victoria in aproape toate judetele din Romania, exceptand Covasna si Harghita, care au fost obtinute de UDMR. ARD a obtinut doar in colegiul din diaspora majoritatea.

Cei de la USL au anuntat ca sunt dispusi sa inceapa negocierile cu cei de la UDMR pentru a obtine o majoritate si mai confortabila, lasand ARD-ul si PP-DD-ul in opozitie.

Asta se traduce in 364 de mandate in parlament pentru USL, urmand ca ARD sa primeasca 77 de locuri in Senat si Camera Deputatilor. PP-DD si UDMR vor avea de asemenea locuri in Parlamentul Romaniei, numarul acestora nefiind inca stiut, inainte de centralizarea voturilor pentru rezultatele oficiale. Se estimeaza ca vor fi aproximativ 550 de parlamentari, intr-un parlament care are 501 locuri.

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Senat

USL (PSD, PNL, PC, UNPR) – 60,7 %
ARD (PDL, PNTCD, FC, PNR) – 16,72 %
PP-DD – 14,63 %
UDMR – 5,25 %

Rezultate alegeri parlamentare 2012: Camera Deputatilor

USL (PSD, PNL, PC, UNPR) – 58,61 %
ARD (PDL, PNTCD, FC, PNR) – 16,52 %
PP-DD – 13,91 %
UDMR – 5,15 %

Prescurtari:
PSD – Partidul Social Democrat
PNL – Partidul National Liberal
PC – Partidul Conservator
UNPR – Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei
PDL – Partidul Democrat Liberal
PNTCD – Partidul National Taranesc Crestin Democrat
FC – Forta Civica
PNR – Partidul Noua Republica

alegeri parlamentare 2012

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *