Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a obtinut peste 200.000 de lei in fonduri europene

Peste 200.000 de lei din fonduri europene au fost obtinuti de Muzeul National al Carpatilor Rasariteni din Sfantu Gheorghe pentru proiecte care au condus la cresterea vizibilitatii institutiei si a numarului de vizitatori.

Andrea Deak, muzeograf din cadrul acestui muzeu, a declarat că împreună cu colegii ei a reuşit anul acesta să obţină finanţare pentru zece proiecte, majoritatea fiind susţinute financiar de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Printre acestea se numără tabăra de arheologie experimentală „CronOs” desfăşurată la Păuleni-Ciuc „Dâmbul Cetăţii”, expoziţiile tactile „Atinge istoria” şi „Simte literatura” destinate persoanelor cu deficienţe de vedere, proiectul „Împreună prin labirintul preistoric” care s-a adresat preponderent copiilor instituţionalizaţi, „Patrimoniul – o scenă pentru tineri”, „Oina la Întorsura Buzăului” ce a avut ca scop cercetarea şi revigorarea acestui sport tradiţional şi „Arhemag”, un proiect destinat specialiştilor ce a avut ca temă cercetarea noninvazivă şi protecţia patrimoniului.

Valerii Kavruk, directorul Muzeului National al Carpatilor Rasariteni, a declarat ca aceste proiecte au avut un mare impact asupra publicului, crescand numarul de vizitatori, dar si vizibilitatea institutiei.

Muzeul Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a fost înfiinţat în anul 1995 ca secţie de arheologie a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei, iar în anul 1999 a devenit instituţie de sine-stătătoare, în subordinea Ministerului Culturii. Muzeul are trei puncte muzeale externe – Muzeul Oltului şi Mureşului Superior din Miercurea-Ciuc, judeţul Harghita, Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci şi prima Şcoală românească din Sfântu Gheorghe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *