Ier au fost eliberati in Parcul Natural Vanatori un grup de 5 zimbri (trei masculi si doua femele), asta dupa ce un numar de 5 zimbri au fost adusi in salbaticie primavara trecuta.
In acest fel s-a ajuns la un numar de 10 zimbri in libertate in muntii Neamtului. La cabana Chitele (comuna Cracaoani) s-au reunit reprezentantii Directiei Silvice, Ocolului Silvic Varatec, GEF-SGP Romania si alte organizatii care s-au ocupat de programul de reintroducere a zimbrilor in libertate pentru a lasa un al doilea grup de trei masculi si dou femele in libertate. Acesti zimbri au petrecut o luna in tarcul de preeliberare pentru obisnuirea cu noul mediu, timp in care au interactionat cu zimbrii introdusi in parc anul trecut iar acum au fost lasati toti in libertate.
Se doreste ca in urmatorii ani sa se creeze un nucleu de peste 20 de zimbri in parcul national. Lucrurile au mers inspre bine, mai ales pentru ca anul trecut au aparut si doi pui in libertate, marind numarul de exemplare la 12.
„Sînteti alături de noi la un eveniment care nu este numai al nostru, al Administratiei Parcului, nici al comunitătii locale din Crăcăoani, ci are legătură cu activitatea de conservare a naturii la nivelul întregii tări. Nu este numai meritul nostru. Am beneficiat oricînd si oricît de sprijinul Regiei Nationale a Pădurilor, al Directiei Silvice Neamt, al comunitătii din Crăcăoani si al unor finantatori care ne-au fost alături financiar si moral“, a spus Sebastian Cătănoiu. „Sînt onorată să particip la acest eveniment, important pentru România ca semnatar al Conventiei pentru conservarea biodiversitătii. Lăsarea în libertate a zimbrilor este un eveniment unic la noi în tară si foarte important pentru conservarea acestei specii“, a declarat si Tania Mihu, coordonator national al Programului de Granturi Mici finantat de Fondul Global de Mediu.
Din partea comunitătii locale a vorbit profesorul Dionisie Savin, directorul Scolii Crăcăoani, care a transmis si salutul primarului Petru Zamfir, si promisiunea acestuia că va sprijini permanent activitatea Parcului Vînători. Ovidius Mărcutianu, director în cadrul Directiei Silvice Neamt, a fost de părere că punerea în libertate a zimbrilor este un eveniment de interes european si că astfel de proiecte sînt o dovadă a eforturilor pe care le face Romsilva în directia dezvoltării durabile.