Screening pentru cancer

Ce este screening-ul pentru cancer?

Testele screening pot ajuta la gasirea cancerului inca de la inceput, dinainte sa apara diversele simptome. Cand tesutul anormal sau cancerul este gasit devreme poate fi mai repede tratat sau insanatosit. Odata cu aparitia simptomelor, cancerul ar putea fi dezvoltat si raspandit. Asta face ca aceasta boala sa fie mai greu de tratat. Totusi, este foarte important sa iti amintesti ca atunci cand un doctor iti sugereaza sa faci un test screening, acesta nu crede intotdeauna ca poti avea cancer, ci doar vrea sa se asigure de sanatatea organismului tau. Testele screening sunt terminate cand nu ai niciun simptom al cancerului.

Cate tipuri de teste screening pentru cancer exista?

In prezent exista mai multe tipuri de teste screening pentru cancer, printre care:

Examenul fizic: este un examen al corpului pentru a verifica in general semne ale sanatatii, incluzand semne ale unor boli, cum ar fi noduli sau orice altceva ce poate parea neobisnuit.

Teste in laborator: sunt proceduri medicale prin care se aduna probe de tesut, sange, urina sau a altor substante din corp.

Proceduri imaging: sunt proceduri prin care se realizeaza imagini din interiorul corpului

Teste genetice: teste care cauta anumite mutatii ale unor gene ( sau chiar schimbari ) care pot fi legate de cateva tipuri de cancer.

Screening-ul pentru tipurile specifice de cancer

Pentru cateva tipuri de cancer, cercetarile au aratat ca utilizand testele uzuale screening poate fi redus decesul din cauza acestei boli: cancerul la san, cancerul de colon, cancerul la plaman, chiar si cancerul cervical. E bine sa ai noutati in acest domeniu, pentru ca tratarea in stadii mai avansate are un efect mai redus. Totusi, pentru alte tipuri de cancer, metodele screening sunt inca in folosire sau in stadiu de studiu, dar abilitatea lor de a reduce numarul deceselor din cauza cancerului nu a fost stabilita: cancerul la prostata si celelalte tipuri de cancer.

Totusi, nu toate testele screening sunt folositoare si majoritatea pot aduce riscuri. Astfel, este foarte important sa stim care sunt riscurile unor teste screening daca acesta nu a dovedit ca poate reduce sansa de a deceda din cauza cancerului. Totodata, cateva dintre procedurile screening pot cauza sangerari sau alte probleme organismului uman.

Pentru multe din tipurile de cancer exista tratamente in stadiul incipient asa ca este cel mai bine sa ai stiri legate de o posibil cancer cat mai devreme pentru a il putea trata eficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *