Consecintele dintilor netratati

Granulomul dentar este o infectie la varful radacinii dintelui, fiind considerat de catre specialisti una dintre cele mai serioase probleme care apar din cauza dintilor netratati. Este o afectiune periculoasa care poate avea ca efect nu doar pierderea unuia sau a mai multor dinti, ci provoaca in unele situatii daune la nivelul rinichilor, al inimii sau al altor organe interne.

Cunoscut si sub numele de granulom apical, acesta se formeaza din cauza bacteriilor care se infiltreaza la radacina dintelui, ducand la slabirea tesutului osos care il sustine. Apare in general atunci cand exista carii, traume, infectii netratate sau tratate in mod necorespunzator.

Una dintre problemele cel mai des intalnite in cazul granulomului dentar este absenta simptomelor sau prezenta unor simptome vagi, precum sensibilitate la atingere sau o usoara senzatie ca dintele este mai inalt decat ceilalti. Cand starea dintelui se agraveaza apar durerile puternice, zona respectiva se umfla si, in unele cazuri, starea generala a organismului se schimba.

Granulomul dentar poate fi descoperit doar in urma unei radiografii dentare, de aceea este recomandata apelarea la servicii stomatologice cu regularitate. Medicii recomanda o vizita la cabinetul stomatologic de doua ori pe an. Radiografia este singura care poate spune cu exactitate unde este localizate infectiile dentare si care sunt dimensiunile si cauzele acestora.

Medicul stomatolog stabileste tratamentul corespunzator, care trebuie sa se tina cont de dimensiunea granulomului, de gravitatea inflamatiei si de cat de afectate sunt tesuturile din jurul radacinii dentare.

In Romania, se folosesc trei proceduri de tratament impotriva granulomului dentar.

1. Tratamentul din interiorul dintelui, care presupune tratarea canalelor infectate. Metoda este folosita in cazul a peste 70% dintre pacientii care sufera de aceasta afectiune.

2. Metoda chirurgicala, denumita rezectie apicala, care consta in eliminarea unui fragment din varful radacinii afectate. Din fericire, exista in oferta de servicii stomatologice posibilitatea efectuarii rezectiei cu ajutorul laserului si a accelerarii procesului de vindecare prin biostimulare laser.

3. Extractia dintelui, tratament care se aplica intr-un numar foarte redus de cazuri, doar in situatii extrem de grave.

In concluzie, este bine sa nu se amane folosirea tuturor serviciilor stomatologice necesare pentru a trata dintii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *