Revenirea TVA-ului deductibil la masini si carburant

De la 1 ianuarie 2012 firmele din Romania vor avea din nou posibilitatea sa deduca TVA-ul pentru carburantul masinilor folosite la transportul de persoane, cu maxim 9 locuri, dar si tva-ul aferent achizitie de autoturisme. Masura vine dupa ce in 2009 s-a impus o restrictie care nu mai permitea deducerea tva-ului pentru carburant.

Nu toate companiile vor avea insa deducere de TVA. Companiile care folosesc vehiculele care sunt folosite la interventii, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal, taximetrie si instruire in cadrul scoliilor de soferi nu vor avea aceasta deducere de tva. Dar si cele care au deducere de TVA, o vor avea in limita unui plafon de 50 %.

Aceasta masura vine dupa ce in primavara anului 2009, Guvernul Romaniei a decis pe fondul crizei economice ca acele cheltuieli de combustibil pentru vehiculele rutiere motorizate destinate exclusiv transportului rutier de persoane sa fie considerate drept cheltuieli nedeductibile la determinarea impozitului pe profit. Tot in aceasi lege a fost restrictionat dreptul de deducere a TVA pentru achizitionarea de autoturisme si combustibil.

Interdictia privind deducerea de TVA a fost prelungita de Guvernul Romaniei prin mai multe acte normative pana la data de 31 decembrie 2011.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *