„Exodul saşilor bistriţeni”, lansat la Casa Cărţii „N. Steinhardt” din Bistrita

Volumul “Exodul sasilor bistriteni”, de Nicoleta Moldovan a fost lansat joi, 10 octombrie 2012, la Casa Cartii “N.Steinhardt” din Bistrita, la ora 17:00.

Autoarea Nicoleta Moldovan a ceretat în paginile scrise mai ales modul cum s-a păstrat plecarea saşilor spre Occident la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Întâlnirea a fost deschisă de scriitorul Virgil Raţiu, care a moderat întâlnirea, iar despre cartea apărută la Editura „Karuna” au vorbit Johann Meinhard, Thomas Hartig, Doina Macarie, Victoria Fătu Nalaţiu, Tiberiu Irimia şi Menuţ Maximinian, care au trasat în alocuţiunile lor perimetrul ţesăturii istorice a faptelor politice care au amorsat tragicul exod.

Comunitatea săsească veche de peste opt secole pe aceste meleaguri a fost dislocată, îmbarcată în trenuri, sau pur şi simplu inclusă în convoaiele de căruţe şi care mişcându-se spre apus în condiţii inumane. Bătrâni, bolnavi, copii au trebuit să facă faţă unui drum istovitor, pe care s-a murit ritmic.

Dacă tragedia a fost în primul rând a celor plecaţi, ea a fost resimţită de poporul român, care a fost traumatizat de pierderea unei părţi formate din oameni harnici, destoinici şi patrioţi de nedezminţită condiţie, ataşaţi ideii de unitate a României în timp. Golul lăsat de saşii plecaţi se adânceşte în continuare, prin diminuarea numerică a comunităţii săseşti, tradusă într-o pierdere ireparabilă pentru zona noastră, pentru ţara noastră.

Au fost prezenţi din străinătate dr. Hans Georg Franchy, preşedintele HOG, şi profesorul Horst Gobbel de la Nurnberg, doi foşti elevi „rebrenişti”, atât de ataşaţi de meleagurile patriei natale – România, încât sunt exemple vii pentru români de ce înseamnă iubirea de ţară.

Despre comunitatea săsească bistriţeană a mai vorbit profesoara Maria Bălan, apoi profesorul Liviu Păiuş, cu referire la exploatarea aurului Rodnei de către saşi. Cartea Nicoletei Moldovan, apărută în bune condiţii grafice, a generat un eveniment cu foarte mulţi participanţi în frumoasa Casă a Cărţii „Nicolae Steinhardt”, peste care a plutit tristeţea că destoinicii saşi sunt tot mai puţini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *