Orasul Lalibela este unul dintre impresionante lacase de cult din lume, cele 11 biserici aflate la aici sapate in piatra, intr-un bloc unitar de granit.
Este de fapt singura atractie turistica a regiunii, oraselul etiopian fiind unul extrem de simplu, fara vehicule si agitatie. Partea cea mai interesanta este ca din cei aproximativ 10.000 de oameni din oras, peste 1000 sunt preoti. Cultul religios alcatuieste punctul central din viata de zi cu zi, ei manifestandu-se prin procesiuni regulate, slujbe lungi si dansuri in grup.
Lalibela – Istoria
Lalibela a purtat in urma cu mii de ani denumirea de Roha. Asta pana in secolul al XII lea, moment in care regele Lalibela a hotarat saparea bisericilor.
Regele Lalibela era un membru al dinastiei Zagwe, care a ajuns sa ocupe tronul Etiopiei in jurul anului 1000. In momentul in care dusmanii acestuia au inceput sa creasca in putere, regele Lalibela a simtit nevoia sa apeleze la rugaciunea Bisericii Etiopiene, spre bucuria careia a ordonat saparea bisericilor de o unicitate surprinzatoare.
Pe langa nadejdea in rugaciunea Bisericii, regele Lalibela a mai gandit un rost al bisericutelor, si anume, acela de a veni in sprijinul celor care nu isi puteau permite sa ajunga sa viziteze Locurile Sfinte. Acest “Nou Ierusalim” a fost punerea in fapta a ideii de oras sfant etiopian.
Cititi restul pe CrestinOrtodox