Majoritatea articolelor pe care le public (aici si pe alte publicatii online – probabil ca multi dintre voi au citit review-urile mele si pe alte resurse online) incearca sa aduca informatii relevante in cantitate cat mai mare, dar intotdeauna verificate. Iar verificarea *(validarea acestor informatii, practic) se intampla fie prin persoane in care am incredere, fie prin redactarea unor situatii pe care le-am trait ori experientat personal. Pentru ca in felul acesta consider ca contribui la “world wide web” cu mai mult decat multitudinea de “junk” disponibila oriunde ai intoarce mausul.
Revenind insa la titlul articolului, si anume cand si cum iti pot fi utile serviciile bancare, am ales acest topic pentru ca in Romania cultul banului “cash”, “in mana”, “la purtator” este destul de bine inradacinat in toate activitatile de zi de zi, dar si in cazul unor cazuri mai speciale precum achizitia de masini sau proprietati imobiliare. Practic, noua, romanilor, ne place sa simtim hartia, sa platim cu valiza, sa economisim la saltea. Si pe de o parte asta e bine (voi dezbate acest aspect intr-un articol separat), insa pe de alta parte ne supunem la riscuri inutile si ne ingreunam viata atunci cand instrumentele bancare disponibile in mare varietate ne-ar putea asista.
Eu unul am gasit foarte utile serviciile de online banking (mai ales daca ai un PFA sau un SRL) atunci cand trebuie sa achit facturi sau sa verific daca s-a facut plata pentru anumite facturi emise. Pentru o persoana fizica pur si simplu posibilitatea de a achita mai multe servicii direct online ar trebui sa fie un motiv suficient de bun pentru a folosi acest instrument bancar. Cardul bancar – de preferat sa fie activate platile in online – e foarte util atat in tara, cat si in strainatate. Chiar daca vorbim de shopping ori de platit combustibilul la statia de alimentare, acesta poate fi varianta preferata pentru a nu avea grija banilor fizici. Iar mai apoi, solutia de transfer rapid de bani la Western Union, te poate scapa din situatii delicate. Ai de facut o plata, si-a uitat nevasta portofelul acasa sau pur si simplu ai de trimis bani dintr-o tara in alta? Super, cu Western Union poti sa faci asta rapid si simplu, mergand la orice ghiseu bancar cu sigla WU.
Credite? Depozite? Sigur, tinand cont de complexitatea acestor servicii bancare, fiecare dintre ele merita un articol separat si o analiza amanuntita. Totusi, dintre instrumentele pe care o banca ti le pune la dispozitie, cardul bancar, posibilitatea de transferuri prin online banking si transferurile rapide de bani prin intermediul WU sunt printre cele mai uzuale, cele mai simple si cel mai eficient de utilizat.