Importanta backupului si ce solutii putem utiliza

Indiferent ca esti specialist in IT sau pur si simplu vrei sa iti pastrezi amintirile “safe”, a face backup inseamna a-ti pastra informatiile pe mai multe dispozitive. Cei de la Cnet comparau backupul cu asigurarea unei masini: speri sa nu ai nevoie vreodata sa o folosesti, dar este absolut necesara. Backupul este necesar, in principiu, din cauza faptului ca hard disk-ului calculatorului sau al laptopului pe care il folosesti poate oricand sa cedeze (din multiple motive – dar vom trata acest aspect intr-un alt articol), iar recuperarea datelor poate fi un proces indelungat si costisitor – uneori prea costisitor pentru un utilizator obisnuit.

OK, stim ca trebuie sa facem backup, dar cum facem asta si pe ce dispozitive?

1. Backup pe un hard disk extern

Este o solutie la indemana, deoarece costul pentru dispozitiv este redus (incepe de la 240 de lei per bucata cu 500GB spatiu de stocare si USB 3.0) si modalitatea de backup se desfasoara rapid. Utilizarea HDD-ulu extern este intuitiva si dimensiunile reduse plus diversele aspectele tehnice il fac usor de transportat.

2. Backup pe memory stick

Un memory stick cu spatiu de stocare 32GB si USB 2.0 are preturi incepand de la 48 de lei. Este o alternativa mai scumpa la HDD extern (mai ales daca vorbim de fisiere mari), dar dimensiunile reduse pot transforma stick-ul de memorie intr-o varianta buna back-up de transmitere de date pentru cei care lucreaza in domeniul IT.

3. Backup online

Cu viteze de transfer mai reduse comparativ cu variantele HDD extern si memory stick, backup-ul online se realizeaza folosind anumite site-uri de profil precum DropBox, Box, IDrive, BlackBlaze, CrashPlan, Carbonite, SOS Online Backup, SugarSync, SpiderOak, Mozy, Zoolz, LifeDrive, BitCasa sau chiar Google Drive. Unul dintre sistemele de backup online romanesti care a reusit sa capteze multa antentie este Digi Storage. Tarifele variaza in functie de nevoile utilizatorilor sau de specificatiile tehnice ale solutiei de backup aleasa, iar diferenta fata de dispozitivele pentru care se plateste o singura data e ca astfel de sisteme de storage au abonamente care trebuie achitate lunar, trimestrial sau anual.

Astfel, in functie de dimensiunea fisierelor care trebuie salvate, de specificul acestora si, uneori, de nevoia de accesare a fisierelor salvate, poti alege una dintre solutiile descrise mai sus.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *