Cardurile RFID. Ce sunt acestea ?

Cardurile RFID sunt in esenta carduri care folosesc tehnologia de identificare cu ajutorul undelor radio prin care se pot transmite si citi date fara a introduce vreun stick sau atinge vreun alt terminal. Evident, cardurile rfid sunt wireless si promit a fi tehnologia viitorului in materie de cumparaturi si acces in diverse terminale.

Chiar daca sunt o tehnologie controversata, acestea sunt printre cele mai simple metode de transmitere a datelor si care pot scoate din uz cartile de identitate sau alte acte similare, putandu-se face un singur ecuson cu microcip in care sa apara toate datele utilizatorului, iar acestea sa poata fi citite doar cu cititoare de carduri specializate in functie de locul si nivelul de informatii accesibil. Sa zicem ca o persoana isi face un card de genul iar acesta este aprobat de ministerul sanatatii, iar acesta poarta cardul peste tot cu el. In cazul unui accident, medicii de pe salvare pot afla extrem de repede cu ajutorul unui cititor de carduri istoria medicala a pacientului, grupa de sange, medicamentele contraindicate si multe alte informatii care ar putea face diferenta.

Acest tip de carduri permit accesul mai rapid la informatie, fara prea multe hartii. E suficient sa ai un cititor sau o imprimanta de coduri de bare si carduri si poti afla informatiile dorite (evident, persoana in cauza trebuie sa aiba acces la baza de date si sa permita accesul la informatie). Probabil ca in viitor acestea vor putea fi folosite ca metode de plata (stiu ca o tehnologie similara exista acum in magazine, dar nu la fel de avansata) si vor scoate usor usor de pe piata banii de hartie.

Nu mai vorbim de posibilele aplicatii intr-o multime de domenii cum ar fi cel sportiv (pentru o masurare eficienta a timpului unui atlet), aplicarea axelor rutiere (in Austria se foloseste o tehnologie apropiata), urmarirea produselor (aici trebuie sa se ieftineasca suficient de mult cipurile pentru a putea fi fezabil) sau controlul pasapoartelor. Aceasta ultima categorie, legata de pasapoarte, naste o multime de discutii la nivelul Uniunii Europene, cat si in Romania. Multi nu sunt de acord cu acest mijloc de identificare, temandu-se ca nu vor mai avea o viata privata.

Tinand cont totusi ca tehnologia aceasta nu functioneaza la distante foarte mari, e putin probabil sa se intample asta in curand. Mai interesante sunt beneficiile pe care le putem avea in urma introducerii pe piata a acestor tipuri de carduri. E important insa ca datele care sunt puse pe aceste carduri sa fie folosite corespunzator, iar pentru asta e nevoie de niste reguli stricte.

Viitorul acestor carduri suna insa bine. Ramane de vazut cum vor evolua acestea in urmatorii ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *