Biciclete în schimbul armelor in Mexico

Pentru a dezarma o partea a locuitorilor din sudul orasului Iztapalapa, autorităţile din Mexico au recurs la un troc cu intenţii paşnice la acest sfârşit de an, oferind biciclete si piese biciclete, cutii cu alimente, tablete electronice sau bani în schimbul armelor.

Desi pare ciudat, acest troc a adunat 60 de oameni in curtea Bisericii Domnului din Cuevita. Acestia au adus arme pentru a obtine in schimb biciclete sau bani.

Municipalitatea implimentează un program, intitulat “Dezarmare voluntară pentru familia ta”, organizat în ultima săptămână a anului.

“În fiecare zi de desfăşurare a programului, structurile de securitate din Mexico şi municipalitatea din Iztapalapa cheltuiesc 300.000 de pesos (aproximativ 17.500 de euro)”, mărturiseşte pentru AFP o sursă municipală.

Programul se loveşte de scepticismul celor care nu cred că astfel vor fi dezarmaţi adevăraţii criminali, în pofida sutelor de arme recuperate în câteva zile.

Cu toate acestea, Jesus Velencia, consilier municipal din Iztapalapa, subliniază că programul mai urmăreşte să evite decesele cauzate de gloanţe rătăcite. Luna trecută, în acest cartier, un copil în vârstă de zece ani a murit, din cauza unui glonţ tras din exterior în timp ce se afla la cinema. In data de 13 decembrie o femeie a murit, din cauza unui glonţ rătăcit, în timp ce făcea cumpărături la piaţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *