Contribuţia la pensiile private obligatorii creşte la 4% din venitul salariatului

Sistemul de pensii private obligatorii va inregistra niste modificari odata cu proiectul bugetului pe asigurari sociale din acest an. Contributia la pensia privata va creste de la 3,5 % pana la 4 % din venitul brut al salaritatului, estimandu-se in acest an ca suma colectata sa fie undeva la 3 miliarde de lei.

Anul trecut, contributiile virate la sistemul de pensii private obligatorii au fost de 2,5 miliarde de lei, avand o medie lunara de 207,63 de milioane de lei, potrivit Comsiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private – CSSPP.

In urma acestei mariri, nivelul contributiei la Pilonul II (sistemul de pensii private) pentru acest an este cu 0,5 puncte procenduale sub calendarul initial, dupa ce in 2009 Guvernul a decis sa mentina la 2 % din cauza crizei financiare in care Romania tocmai ce intrase.

Până în 2016, contribuţia ar trebui să ajungă la 6%, potrivit legislaţiei.

La finele lui 2012 activele celor nouă fonduri de pensii obligatorii au atins 9,64 miliarde de lei (2,18 miliarde de euro), în creştere cu 50% faţă de decembrie 2011, iar numărul contributorilor a ajuns la 5,77 milioane, potrivit CSSPP.

Primele contribuţii la Pilonul II au fost virate în mai 2008.

pensii private

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *