Ceramica de Horezu a devenit patrimoniu UNESCO

Dupa patru ani de la inceperea demersurilor, Ceramica de Horezu si mestesugul olarilor din zona au devenit astazi parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO.

Decizia a avut loc astazi la sesiunea din perioada 3-7 decembrie a Comitetului Interguvernamental pentru Protejarea Patrimoniului Cultural Imaterial ce are loc in fiecare an. Alaturi de inscrierea ceramicii de Horezu pe lista UNESCO au mai fost discutate alte 17 practici din mai multe tari.

Fabricata artizanal in nordul judetului Valcea, ceramica de Horezu obliga statul roman sa protejeze si sa asigure continuitate acestui mestesug. In prezent in aceasta zona exista vreo 50 de olari traditionali.

Comisia UNESCO a afirmat ca a ales ca ceramica de la Horezu sa faca parte din patrimoniul UNESCO pentru ca asigura promovarea respectului diversitatii si creativitatii umane, este o marca simbolica a identitatii locuitorilor de aici, iar autoritatile locale si asociatiile artizanale si-au aratat dorinta de a duce mai departe acest mestesug.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *