Pielea este cel mai mare organ din corpul nostru, dar si cel mai expus la contactul cu sursele externe. De aceea, pielea are nevoie de ingrijire speciala si de atentie deosebita. Pentru a nu iti asuma riscuri, este indicat sa iti programezi periodic un consult la un cabinet de dermatologie in localitatea in care locuiesti. Pe langa un control de specialitate, odihna si alimentatia sunt factorii care iti vor influenta aspectul pielii pe tot parcursul vietii. Totusi, daca se ajunge pana la punctul in care pielea are o afectiune, este foarte importanta diagnosticarea corecta a bolii si administrarea tratamentului in conditii specifice. Orice afectiune de piele se poate agrava, sporind si sansele unei afectiuni psihologice instalate ulterior (anxietate).
Ce este dermatologia?
Dermatologia este definita ca ramura a medicinii care se ocupa cu studiul pielii si al bolilor ei (dexonline). Este de preferat sa nu ajungi in situatia in care e nevoie de tratamentul pielii, insa afectiuni ale pielii pot aparea la orice varsta, indiferent de sex. Spre exemplu, hormonii, in perioada adolescentei, pot lasa semne pe piele daca nu este aplicat un tratament corespunzator. Cea mai des intalnita afectiune la adolescenti este acneea (afectiune inflamatorie a glandelor din jurul firului de par), si desi diagnosticarea se face cu usurinta, tratamentul este foarte delicat si e de recomandat sa se faca sub indrumarea unui medic dermatolog.
Acneea pentru adolescenti
Spre exemplu, pentru adolescenti acneea are si implicatii psihologice, impiedicandu-i sa isi desfasoare normal activitatile cotidiene sociale. Varsta, tipologia afectiunii si stabilirea tratamentului fac astfel ca acneea, desi usor de depistat, sa fie o afectiune cu implicatii serioase pentru adolescenti.
Cauze si afectiuni
Pe langa hormoni, stresul, poluarea, razele soarelui, alimentatia si predispozitiile genetice sunt alte elemente care pot cauza afectiuni de piele. Din acest motiv se impune diagnosticarea la un cabinet de specialitate, unde medicul dermatolog poate concepe si un plan de tratament, in functie de cauza aparitiei afectiunii. Printre afectiunile de piele cel mai des intalnite se numara: acneea, eczema, psoriazis, rozaceea, pruritul sau pielea uscata.
Concluzii
Ingrijirea pielii este un aspect care ar trebui sa preocupe orice persoana. Atentia pentru ingrijire incepe chiar de la alegerea produselor cosmetice corecte si se termina cu controalele regulate la un cabinet de dermatologie. Consumati cat mai multa apa, pentru a hidrata pielea, adoptati un stil de viata sanatos si o dieta echilibrata si protejati-va tenul corect de razele soarelui.