Americanii testează avionul care ar putea zbura de la New York la Londra într-o oră

Forţele aeriene americane  au anunţat că vor testa pe 14 august 2012 un aparat de zbor experimental hipersonic, a cărui viteză de 5,8 ori mai mare decât cea a sunetului ar permite parcurgerea distanţei dintre Londra şi New York în mai puţin de o oră.

Aeronava care va efectua acest zbor se numeşte X-51A Waverider şi poate atinge 7.242 de kilometri pe oră în doar câteva secunde (5,8 Mach). Totul este posibil graţie statoreactorului cu care este dotat, un sistem fără compresor ce asigură un flux continuu al combustibilului în stare gazoasă.

aeronava supersonica

Sursa imaginii: gandul.info via DailyMail

Aeronava hipersonică se află la baza aeriană Edwards, localizată în Deşertul Mojave. Waveroder va fi ridicat la 1.500 de metri deasupra Oceanului Pacific, ataşat de un bombardier B-52. Întreaga operaţiune nu va dura mai mult de 300 de secunde, iar corpul aparatului nu va fi recuperat.

X-51A Waverider a fost finanţat de NASA şi de Pentagon, cu scopul de a folosi tehnologia hipersonică la dezvoltarea armamentului militar. Costurile proiectului s-ar fi ridicat la suma de 140 de milioane de dolari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *