Salina Turda – relaxare in sare

Salina din Turda este cu siguranta una din locatiile turistice din Romania la care trebuie sa ajungeti. Nu doar pentru tratamentele din salina si pentru apa sarata din lacul Dargau, ci si pentru o zi relaxanta.

Turda este situata in judetul Cluj, in partea central nordica a Romaniei, strabatuta de Raul Aries si care are in apropiere o importanta salina care atrage anul zeci de mii de turisti in localitate. Salina din Turda se afla in zona Durgau-Valea Sarata iar intrarea se face, incepand cu anul 2010, in intrarea de pe Aleea Durgau nr. 7. Salina este pe lista monumentelor istorice din judetul Cluj, inscrisa in patrimoniul national din Romania incepand cu acelasi an 2010.

Salina Turda s-a format acum multe milioane de ani, atunci cand o mare cu adancime redusa si cu climat tropical a secat, lasand in spate importante rezerve de sare. Nu este un loc unic, Transilvania fiind plina de astfel de saline ca cea de la Ocna Dejului, Turda, Ocna Mures, Ocna Sibiului, Praid sau Cojocna. Sarea a fost exploatata inca din vremea dacilor, urmand ca romanii vina si sa exploateze la un alt nivel sarea din Turda, construind castrul roman Potaissa in localitate. Acestia au exploatat insa doar straturile de suprafata, pana la adancimi de 12-15 metri, lasand in urma lor o multime de lacuri sarate.

Pana in secolul XVII, sarea din localitate a mai fost extrasa in canitati mici. In 1767 s-a reinceput exploatarea ocnelor de sare turdene, acest lucru fiind evidentiat de mineralogul Joanne Fridvaldszky. Aceasta a durat pana in anul 1932, cand s-a sistat din cauza dotarilor tehnice precare si a randamentului scazul.

Zona a ramas inchisa pana in anul 1992, cand Salina Turda s-a redeschis pentru scopuri turistice, fiind vizitabila pe tot parcursul anului. In 2009 s-au alocat fonduri europene pentru restaurarea salinei iar in Ianuarie 2010 a fost deschisa oficial. Dupa restaurare, salina are o sala de tratament, un amfiteatru, sali de sport, dar si o roata panoramica de unde se pot admira stalactitele din sare. Insa principalul punct de atractie in salina este lacul cu solutie salina suprasaturata, folosit de turisti pentru tratament.

Salina are mai multe sali si mine care pot fi vizitate la intrarea in salina ca:

Galeria Franz Josef

Galeria a fost sapata in perioada 1853-1871, fiind o galerie orizonatala realizata pentru a usura transportul sarii la suprafata, avand o lungime de 913 metri.

Mina Iosif – Sala Ecourilor

Este o camera de mina conica cu adancimea de 87 de metri si diametrul de 67 de metri unde ecoul se poate simti foarte puternic, motiv pentru care si denumirea de Sala Ecourilor.

Sala Crivacului

E o sala octogonala in care este montat un troliu cu ax vertical sau crivac, acesta fiind folosit pentru transportarea sarii din Mina Rudolf, fiind singurul utilaj de acest tip din Romania, fiind construit in 1881.

Sala de apel

Sala de apel e impartita in doua parti: Altarul, care este o nisa sapata in perete estic al salii, un loc de rugaciune pentru taietorii de sare si Scara Bogatilor, aceasta fiind situata in mijlocul salii, fiind calea de acces spre minele Terezia si Rudolf inainte de finalizarea lucrarilor la galeria de transport.

Mina Rudolf

Mina este ultimul loc in care sare a fost exploatata la Turda, fiind o locatie adanca de 42 de metri, lata de 50 de metri si lunga de 80 de metri. In acest loc s-au format de-a lungul timpului stalactite de sare.

Mina Terezia

O mina in forma de clopot, inalta de 90 de metri si cu un diametru de 87 de metri, fiind cunoscuta pentru lacul subteran, stalactite si eflorescente de sare. Lacul are o adancime intre 0.5 si 8 metri, fiind extins pe 80 % din suprafata camerei de exploatare.

Mina Anton

Exploatarea Anton este o camera izolata, fara galerii de legatura cu celelalte lucrari miniere din salina, in special pentru ca extractia a fost sistata in anul 1862, cand s-a descoperit o concentratie prea mare de argila in sare.

Mina Gizela

Impartita si ea in doua parti: Preabatajul, rezervatie geologica in care accesul turistilor nu este permis, fiind una din cele mai spectaculoase locatii in care s-au format cristale de sare, de unde si denumirea de Sala Cristalelor si Sala Stationar, sala in care a fost amenajata o sala pentru tratament balnear cu aerosoli naturali.

Pentru mai multe detalii legat de programul salinei Turda, costurile de intrare si folosirea facilitatilor salinei va invit sa vizitati pagina Salina Turda de pe Harta Turistului. Veti gasi acolo detalii despre salina, despre efectele balneare ale salinei si multe alte lucruri care cu siguranta va intereseaza pentru a ajunge la salina din Turda. Pentru partea de cazare, nu trebuie sa parasiti siteul, doar mergeti pe categoria Cazare Turda si aruncati o privire asupra locurilor de cazare din municipiul Turda.

1 thoughts on “Salina Turda – relaxare in sare

  1. Pingback: Salina din Turda | Harta Turistului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *